Pitali smo KB Sveti Duh zašto nemaju nijednog stručnjaka za fetocid

Vijesti 06. svi 202217:24 > 17:32 0 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

N1 je bolnici Sveti Duh postavio pitanja o izvođenju pobačaja i prekida trudnoće nakon 10. tjedna i u slučaju teških malformacija ploda.

Pitanja te odgovore iz bolnice prenosimo u cijelosti.

1. Tko je u sastavu komisije koja je donijela prvostupanjsku odluku i pozivaju li se članovi ili članice te komisije na priziv savjesti kada je u pitanju pobačaj? 

KB Sveti Duh: Članovi komisije prvog stupnja koja je donijela odluku su 2 specijalista ginekologa i 1 magistra primaljstva.

VEZANE VIJESTI

Trenutno se svi zaposleni ginekolozi pozivaju na priziv savjesti za izvođenje prekida trudnoće na zahtjev (medicinski neindiciranih), dok se medicinski indicirani pobačaji obavljaju u redovnom radu Klinike za ginekologiju i porodništvo, te ih članovi komisije godišnje odobravaju nekoliko desetaka, a u kliničkom radu sudjeluju u njihovim izvođenjima.

2. Na koje je sve načine moguće prekinuti trudnoću sa živim fetusom u 26. tjednu?

KB Sveti Duh: U suvremenoj medicini ustaljen je samo jedan način. Prvo je potrebno usmrtiti plod inutero (fetocid), najčešće ubrizgavanjem otopine kalijevog klorida. Nakon tog postupka započinje se sa davanjem lijekova koji promoviraju ekspulziju produkata koncepcije.

3. Što točno znači da bolnica nema stručnjake i uvjete za takve postupke? 

KB Sveti Duh: Prethodno opisani postupak je kao i drugi medicinski postupci složen i zahtijeva edukaciju i ima krivulju učenja, a od zaposlenih liječnika na Klinici za ginekologiju i porodništvo nitko nije imao adekvatnu edukaciju i sukladno tome iskustvo.

4. Što čini stručnjaka za ovakav zahvat i kakvi su uvjeti potrebni? 

KB Sveti Duh: Edukacija i iskustvo u adekvatno osiguranim uvjetima i ekipiranost uključujući i psihološku pomoć za trudnu ženu.

5. Je li bolnica Sveti Duh obavljala pobačaje unatrag dvije godine?

KB Sveti Duh: Da, medicinski indicirane od 10. do 22. tjedna trudnoće.

6. Je li KB Sveti Duh akreditirana za obavljanje pobačaja?

KB Sveti Duh: Nije propisana akreditacija za obavljanje pobačaja.

7. Koji su razlozi za to što se u Kliničkoj bolnici Sveti Duh ne može obaviti fetocid pacijentice iz Zagreba čija beba ima tumor?

KB Sveti Duh: Odgovor na ovo pitanje je iznesen u odgovorima na prethodna pitanja, a slobodni smo napomenuti da je fetocid u medicinskom smislu intrauterina eutanazija, a zakoni su vrlo neodređeni prema tom pitanju.

8. Kako je moguće da jedna od bolnica u Zagrebu nema znanja ni uvjeta za obavljanje prekida trudnoće nakon 22. tjedna, koji uključuje fetocid?

KB Sveti Duh: Plan i program specijalizacije i subspecijalizacija iz ginekologije i opstetricije u Republici Hrvatskoj ne uključuje fetocid.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!