Plaćeni su mizerno, a rade strašno važan posao

Vijesti 18. lis 202308:40 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Osobni asistenti upozorili su na probleme s kojima se susreću u provedbi Zakona o osobnoj asistenciji. Nisu sigurni u svoja radna mjesta, kažu. Rade za minimalac i traže odgovore od resornog ministarstva.

Žarko je Erikov osobni asistent. Pomaže mu u svakodnevnim aktivnostima, primjerice kada treba otići doktoru ili u trgovinu. U utorak ga je dovezao treneru na vježbe, a katkad samo odu u šetnju uz more, piše Dnevnik.hr.

“Da nema osobnog asistenta mislim da bi 90 posto mog života stalo jer mama već ima 64 godine, a tate… Tate nema”, rekao je Erik.

“Ovo je posao koji moraš voljeti. Smatram da je ovo human posao. Nije samo zbog novca i to”, poručio je Žarko, osobni asistent.

Ipak, plaća bi mogla biti veća. I upravo je to jedna od stvari na koju su ispred ministarstva rada upozorili iz Inicijative Osobni asistenti zajedno i Regionalni industrijski sindikat. Kažu, puno je problema u provedbi Zakona o osobnoj asistenciji koji je na snazi od 1. srpnja.

Poručuju da su radna mjesta osobnih asistenata ugrožena jer velika većina njih radi na ugovor do kraja godine. “Nisu sigurni hoće li im ti ugovori biti produženi i što će biti od 1. 1.? Od 1. 1. bi se zakon trebao početi primjenjivati, ali nismo sigurni kako i na koji način će se to odvijati? Hoćemo li od 1. 1. imati posao? Hoćemo li imati iste korisnike? Hoće li nam se korisnici mijenjati? Tko će nam biti poslodavci?”, pita se Kristina Plantić, osobna asistentica.

“Bojimo se da sustav neće funkcionirati, da će jako veliki broj korisnika dati zahtjeve koji neće biti obrađeni na vrijeme nego će biti na dugotrajnom čekanju”, izjavio je Nikola Ptić iz Regionalnog industrijskog sindikata.

Od resornog ministarstva traže odgovore. Ministar Marin Piletić ne vidi problem, kaže sredstva su osigurana. “Mi želimo da se zaista usluga osobne asistencije primjenjuje već početkom iduće godine, dakle novoostvareni zahtjevi jer vi znate da od sadašnjih 4070 korisnika želimo proširiti obuhvat na 15.100, minimalno.”

Također, na primjedbe asistenata da rade za minimalac dodaje da je cijena sata rada povećana i iznosi 11 eura, a ako se utvrdi da ni to nije dovoljno, mjesta za povećanje – ima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!