Plenković i Jandroković čestitali Dan neovisnosti

Vijesti 25. lip 202213:14 0 komentara
N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u subotu čestitku u povodu Dana neovisnosti u kojoj je istaknuo da se na taj dan prisjećamo svih postignuća hrvatskog naroda te poručio da "nastavljamo zajedno i predano raditi za boljitak, prosperitet i sigurnost naše Domovine".

Hrvatska Dan neovisnosti obilježava uz prisjećanje na povijesnu Ustavnu odluku Sabora Republike Hrvatske o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, 25. lipnja 1991., kojom je Hrvatski sabor potvrdio plebiscitarnu volju hrvatskog naroda iskazanu na referendumu održanom u svibnju 1991. godine.

VEZANE VIJESTI

Izrazivši zahvalnost hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu “bez čije žrtve, odvažnosti i državničkog vodstva, Hrvatska danas ne bi bila samostalna, demokratska i suverena država”, Plenković je istaknuo da se Hrvatska u tri desetljeća samostalnosti afirmirala kao članica svih ključnih međunarodnih i europskih institucija.

Podsjetio je i da se uskoro obilježava devet godina punopravnog članstva u Europskoj uniji te da su ispunjeni svi kriteriji za skoro članstvo u Schengenskom prostoru i europodručju, “čime će Hrvatska postati dio najuže europske obitelji, kamo povijesno i pripadamo”.

“Suočeni s brojnim globalnim izazovima, u središtu naših politika bit će i dalje briga o našim radnicima i našem gospodarstvu, kao i standardu svakog hrvatskog čovjeka”, poručio je Plenković.

Istaknuo je i da veseli što se ovogodišnji Dan neovisnosti obilježava i skorim otvaranjem Pelješkog mosta, čime ćemo hrvatski teritorij na jugu zauvijek spojiti. “Bit će to trajna stečevina hrvatskog naroda”, naglasio je premijer.

“Na Dan neovisnosti prisjećamo se svih postignuća hrvatskog naroda. Nastavljamo zajedno i predano raditi za boljitak, prosperitet i sigurnost naše Domovine”, poručio je Plenković u čestitki u povodu Dana neovisnosti.

Čestitka predsjednika Sabora

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu 25. lipnja – Dana neovisnosti Republike Hrvatske, podsjetivši da je na današnji san 1991. Sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne RH.

Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim hrvatskim građankama i građanima, Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta čestitam Dan neovisnosti, naveo je u čestitci Jandroković.

Hrvatski sabor donio je 25. lipnja 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Ove dvije povijesne odluke ostvarile su višestoljetnu težnju hrvatskog naroda o samostalnoj i suverenoj državi. Njima su prethodili prvi demokratski izbori, konstituiranje prvog višestranačkog Sabora, donošenje Ustava te referendum na kojem se hrvatski narod plebiscitarno izjasnio za neovisnu Hrvatsku, istaknuo je Jandroković.

“Obilježavajući Dan neovisnosti prisjećamo se svih onih koji su dali ogromni doprinos u stvaranju Republike Hrvatske. Posebnu zahvalnost dugujemo prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, kao i njihovim obiteljima, te svima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, izgradnji institucija i međunarodnoj afirmaciji”, dodao je.

“Današnja Hrvatska utemeljena je na vrijednostima slobode, mira, jednakosti, vladavine prava, solidarnosti i poštivanja prava čovjeka. U vremenu velikih globalnih promjena i rata u Ukrajini, samo ujedinjeni možemo pronaći odgovore na suvremene izazove i osigurati gospodarsku i društvenu stabilnost. Svjesni te odgovornosti trebamo zajedno nastaviti ulagati napore u povećanje životnog standarda hrvatskih ljudi i sveukupni boljitak naše domovine“, naveo je predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković u čestitci u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!