FOTO/VIDEO Počelo kovanje eura u Hrvatskoj

Vijesti 18. srp 202208:06 > 14:08 0 komentara
N1

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić nazočili su svečanom obilježavanju početka proizvodnje hrvatskih eurokovanica u kovnici u Svetoj Nedelji.

Premijer i guverner dali su izjave za medije nakon obilaska.

“Upravo smo osobno stekli uvid kako se u hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice eura. S 1. siječnja Hrvatska postaje dio europodručja. To podrazumijeva i kovanje kovanica ovdje, kao i nabavljanje novčanica”, rekao je premijer Plenković.

“Smatramo da smo proces provodili vrlo sustavno. To je strateški cilj, koji ostvarujemo, koji će ostati. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos”, dodao je.

“Tijekom jeseni finalizirat će se aktivnosti oko ulaska u Schengen. U ovim okolnostima, dobro je da smo eurozone. Bit ćemo zaštićeniji u svim izazovima koji su pred nama”, kazao je Plenković.

“Ovdje radi 70-ak radnika, Ovdje se kuju gromne količine kovanog novca. Za to treba dobra organizacija kovanog novca. Siguran sam da će sve biti obavljeno kako treba”, rekao je.

N1

Boris Vujčić kazao je kako će se raditi u tri smjene. Plan je do kraja godine otkovati 420 milijuna komada, odnosno 3700 tona.

“To je veliki logistički napor. To podrazumijeva i povlačenje kuna iz optjecaja”, kazao je guverner.

“Sve su kovanice vrlo lijepe. Premijer je rekao da je bolje kad ih uzmu u ruku nego na slici”, našalio se Vujčić.

500 milijuna komada novčanica kuna će se povući.

“Ne postoji takva garaža. Dogovorili smo se sa vojskom za izgradnju kapaciteta”, odgovorio je Vujčić na pitanje što će biti s kunama koje su u optjecaju.

N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!