Plenković jasan: Neopravdano dizanje cijena ne dolazi u obzir, sutra mjere

Vijesti 04. sij 202316:29 > 17:51 4 komentara
N1

Premijer Andrej Plenković pratio na na Sljemenu utrku Snježna kraljica, a nakon spusta stao je pred novinare.

Premijer kaže da smo ulaskom u Schengen i uvođenjem eura ostvarili dva strateška cilja. Što se tiče povećanja cijena koje je uslijedilo gotovo trenutačno, Plenković kaže da su uvidjeli da se događa nešto što nisu tražili. “Dio poslovnih subjekata ovo koristi za lov u mutnom, to je loša i nepoštena praksa. S tim treba stati, treba se vratiti na cijene koje su bile prije 1. siječnja i prevesti tečaj pošteno i korektno, kako je država to odradila u korist građana”, kaže.

“Bit će angažirani svi inspektori, ne samo glavni državni inspektor. Na terenu su i čekamo njihovo izvješće.”

“Do ovoga ne smije doći, a ne smije doći zbog toga što je hrvatska država u godini krize regulirala cijene struje, plina, naftnih derivata, napravila pakete za pomoć svima, pa i cijeloj poslovnoj zajednici, smanjivala PDV… Ako država odradi svoju ulogu, onda nije u redu da svi ti koji su profitirali od mjera Vlade, odmah neopravdano dižu cijene. mi ćemo uključiti sve mehanizme države da se to spriječi i da se cijene vrate gdje su bile. Ne može država raditi sve, a netko u mentalitetu koji je čisto bezobrazluk, profiterstvo, lopovluk, raditi od građana nekoga tko nije previše pametan. To ne dolazi u obzir i zato će Vlada već sutra donijeti mjere. Ne želimo da netko od velikog uspjeha napravi bezobrazluk”, zaključuje premijer.

“Garantiram da nikome tko je digao cijenu od nedjelje do ponedjeljka nije dignuta cijena nijednog inputa. To je čisto dizanje cijena nauštrb gospodarstva. Država je bila odgovorna. Kad tako radite, očekujete da se svi u društvu ponašaju na isti način”, kaže.

Premijer kaže da će otići na domjenak SNV-a na kojemu će biti i srpski ministar Tomislav Žigmanov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare