“Plenković je u ulozi crnog kralja. Neka se skulira i razmisli o Zlati Đurđević”

Vijesti 25. ožu 202117:41 > 20:20 0 komentara
N1

Arsen Bauk, predsjednik kluba SDP-a u Saboru, analizirao je kao gost N1 u Newsroomu spor oko izbora u vrh Vrhovnog suda koji se verbalno zaoštrio nakon što je Ustavni sud donio "smisleno tumačenje" Zakona o sudovima.

Riječ je bila o razmjeni dojmova vezanih za tu problematiku između predsjednika Zorana Milanovića i ministra pravosuđa Ivana Malenice, pri čemu je predsjednik ustvrdio da bi “svaki student i studentica bolje predavali pravo ministru Malenici nego on njima”.

Bauk je odgovorio što misli je li riječ o previše osobnom osvrtu predsjednika Milanovića.

Konji, lovci, topovi, kraljevi HDZ-a i želja za status quo

“Ja mislim da su oni koji su glasali za njega, baš to od njega i očekivali s obzirom da mu je slogan bio ‘predsjednik s karakterom’, koji je (karakter) dugo pokazivao u političkom životu. Nije valjda da se vi čudite tome od njega?”, kazao je Bauk.

Potom je komentirao to što je predsjednik Vlade Andrej Plenković otvoreno rekao da neće podržati profesoricu Zlatu Đurđević kao kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda nakon ponovljenog javnog poziva:

“HDZ je od početka bio protiv Zlate Đurđević, a sad su našli mantru kako će to objasniti. Još jučer ujutro je Bošnjaković rekao u jednoj emisiji da će se o njoj izjasniti kada vidi njen program i tako dalje, kad (ona) bude formalno kandidat, da bi već poslijepodne premijer Plenković rekao da HDZ nju neće potvrditi.”

VEZANE VIJESTI

“A to su onda ponavljati svi oni koje je predsjednik Milanović u nekima od svojih političkih nastupa nazvao batlerima gospodina Plenkovića, kao što je gospodin Plenković mene nazvao kurirom predsjednika Republike zato što sam se ponudio da sam napišem dopis DSV-u”, dodao je.

“Očito je da je od počletka problem u osobi, a ne u proceduri”, podvukao je.

“Ustav je predvidio izbor predsjednika Vrhovnog suda dogovorom predsjednika i premijera i većine u Saboru”, podsjetio je potom kako bi zaključio da jedno bez drugog i trećeg ne ide, odnosno:

“Čekaju nas još određene epizode u dogovoru.”

“Rekli su da je gospođa Đurđević bila pijun predsjednika Republike Milanovića i drago mi je da su u potrijebili tu šahovsku metaforu. Dakle, pijuni se na početku partije nalaze na početku table, ali vrlo često završe na kraju, pretvoreni u damu ili u kraljicu koja donese pobjedu ako je u međuvremenu ne pojedu konji, topovi, lovci i kraljevi HDZ-a”, rekao je i poentirao u smjeru premijera:

“Možda će se ovaj put to dogoditi, možda neće, ali barem znamo koja je čija uloga. Uloga crnog kralja u ovom slučaju je uloga Andreja Plenkovića.”

Bauk je dalje objašnjavao da je predsjednik taj koji poštuje odluku Ustavnog suda, a premijer onaj koji je ne poštuje:

“Ustavni sud je donio u utorak tu odluku i tu odluku poštuju i predsjednik Milanović i gospođa Đurđević, a jedini koji tu odluku u ovom trenutku ne poštuje su Andrej Plenković i HDZ, koji su gospođu Đurđević diskvalificirali prije odluke Ustavnog suda, a nisu sebi našli samokritiku koju im je izrekao predsjednik Ustavnog suda koji im je rekao da je zakon koji su donijeli podnormiran, jer tamo skoro niša nije definirano i sve treba tzv. smisleno tumačiti.”

“HDZ jedini ne priznaje da je zakon loš”

“Nakon što je Ustavni sud jasno rekao ono što ne piše u zakonu a trebalo je pisati, dakle što ako se nitko ne prijavi, što ako predsjednik nikoga ne odabere, tko s kime komunicira itd, predsjednik i Ured predsjednika postupaju po tome, gospođa Đurđević je već prije najavila da će postupati po tome, a jedini koji ne želi priznati svoju grešku u loše napisanom zakonu je HDZ”, kazao je.

To je uskoro i ponovio.

I što dalje?

“Na sjednici Odbora za pravosuđe ćemo opipati bilo vladajućih i opozicije”, kazao je o tome što će biti nakon ponovljenog poziva kandidatima i kad kandidat dođe u Sabor.

Sve ono što je radio HDZ, Bauk je nazvao “otezanjem i pimplanjem”:

VEZANE VIJESTI

“Sve je bila predstava da se spriječe promjene u pravosuđu jer HDZ-u odgovara status quo.”

“Predsjednik Ustavnog suda je jasno rekao da se u zakonu nigdje ne govori da itko obavještava predsjednika Republike ili je on ičim vezan. Prema tome, gospođa Đurđević se nije ogriješila o nijednu odredbu u zakonu, jer takve odredbe nigdje nema u zakonu, jer je oni nisu bili sposobni napisati”, optužio je HDZ i predstavnike te stranke za “pravnu nepismenost”.

Rekao je da su se predsjednik i premijer ranije već dogovorili o Janši, o šefu SOA-e, o veleposlanicima…:

“Siguran sam da će se dogovoriti oko kandidata koji će nama biti prihvatljiv.”

Na pitanje nije li riječ o tome da Zakon o sudovima treba prvenstveno poštovati, Bauk je uzvratio:

“Ne. Zakon je prvo trebalo popraviti. Ustavni sud ga je popravio, ili pogoršao, kako tko vidi.”

Bauk je dalje objašnjavao da Zoran Milanović savršeno poštuje Zakon o sudovima, odnosno da tamo stoji da on predlaže kandidata Saboru, a kada je nastao prijepor, pa je Ustavni sud donio smisleno tumačenje “podnormiranog zakona”, da je on od tog trenutka krenuo poštovati i to.

Na pitanje ima li Zlata Đurđević šanse za izbor, Bauk je odgovorio:

“Mislim da su joj šanse jednake danas kao i na početku procesa… Pa zato što je HDZ od početka bio protiv nje.”

Bauk je uvjeren da će se predsjednik Republike i predsjednik Vlade dogovoriti oko imena za Vrhovni sud:

“S velikom vjerojatnosti mogu reći da će to ime biti i nama prihvatljivo. Predsjednik Vrhovnog suda ili će biti izabran dvotrećinskom većinom u Saboru ili neće biti izabran pa ćemo imati krizu.”

Konačno je za premijera i njegove kritike prema onome kako se u cijeloj ovoj priči oko izbora u Vrhovni sud Zlata Đurđević postavila, Bauk poručio:

“Neka se gospodin Plenković malo iskulira i razmisli u kakvoj je poziciji bila gospođa Zlata Đurđević kad je morala razmišljati hoće li se referirati samo na jasnu Ustavnu normu ili na nejasno napisan zakon.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!