Plenković iz Praga: Vučić se nije izborio za neku odgodu

Vijesti 07. lis 202209:40 1 komentar
Ludovic MARIN / AFP

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Pragu sudjeluje na prvom sastanku na vrhu Europske političke zajednice i neformalnom sastanku Europskog vijeća.

Čelnici i čelnice EU-a u Pragu raspravljaju o trima najhitnijim i međusobno povezanim pitanjima s kojima se EU suočava – o ruskom ratu u Ukrajini, energetici i gospodarskoj situaciji. Na sastanku o aktualnoj situaciji u Europi sudjeluje više od 40 europskih zemalja, osim Rusije i Bjelorusije.

Premijer Plenković dao je izjavu iz Praga, komentirajući izjave srbijanskog političkog vodstva o zabrani uvoza ruske nafte.

VEZANE VIJESTI

“Jučer sam odmah reagirao na to što su rekli srbijanski predsjednik, premijerka i ministar. Stavimo stvari na stol kakve jesu. EU je zajedno donijela, a ne Hrvatska, paket sankcija prema Rusiji. Srbija ni na koji način nije dokazala da ima bilo kakvu vrstu energetske ugroze, da uvoz ruske nafte predstavlja zadnju slamku spasa. Drugo, ova odluka nije odgođena nego stupa na snagu za sve u prosincu. Vučić se nije izborio za neku odgodu. Ona će stupiti na snagu na vrijeme”, kazao je Plenković.

Dodao je da Srbija može uvesti bilo koju naftu, osim ruske.

“Ako Srbija može nabaviti bilo koju naftu, a nije ruska, u čemu je onda problem? Nema problema. Janaf je tu, Krk je to, Hrvatska je tu”, dodao je.

“Ove izjave su smiješne, uvredljive, netočne i bezobrazne teze. Jasno je da Srbija shvati poruku – ako se hoće u EU, to podrazumijeva neka načela i neke pakete sankcije”, istaknuo je Plenković.

Što se tiče izuzetaka, premijer navodi da se moraju dokazati izvanredne okolnosti. “Da Pančevska rafinerija ne može prerađivati nijednu naftu osim ruske onda bi im valjda EU dala.”

Kaže da je Orbanu objasnio da ovakav sistem ne može dalje ići kad je riječ o upravljanju INA-om.

“Ovakav model ne može dalje ići. Rekao sam mu da prenese MOL-u da ovakav model upravljanja neće i ne može opstati. To je ono što je bilo najvažnije u ovom trenutku. Taj model je doveo da netko može počiniti ovakva kaznena djela, a reputacijsku štetu trpi Vlada, a nije odgovorna”, poručio je premijer.

Osvrnuo se i na saslušanje Dragana Kovačevića na Antikorupcijskom vijeću. “Vidio sam nastojanje da se USKOK-ovog optuženika dovede…”

A oni u vladajućoj koaliciji? “To nije isto. To je razlika znate kolika? Da odete u normalan restoran ili u Slovensku, u podrum gdje je on dovlačio Milanovića i druge drugare u vrijeme korone, a sada su otišli ispod buže u podrumu”, odgovara Plenković.

“Sad su otišli u glib. Moramo sagledati tko to radi. To je politička zloupotreba Antikorupcijskog vijeća”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare