Plenković: Najoštrije osuđujemo invaziju Rusije, spremni smo pomoći Ukrajini

Vijesti 24. velj 202208:14 > 10:48 3 komentara
N1 / Nikola Radišić, Ilustracija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osudio je rusku invaziju na Ukrajinu.

“Najoštrije osuđujemo agresiju i invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava. Ovo je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnim napadom. Izražavamo solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom”, objavio je premijer na Twitteru.

Plenković je kasnije na Twitteru napisao i da će Hrvatska podržati paket sankcija Rusiji te da je spremna humanitarno i tehnički pomoći Ukrajini, istovremeno pozvavši Moskvu da obustavi vojne operacije.

“Podržat ćemo paket sankcija i spremni smo humanitarno i tehnički pomoći Ukrajini”, poručio je Plenković na društvenoj mreži i pozvao Rusiju da “odmah prestane s vojnim operacijama koje ugrožavaju nevine ljude”.

Šef vlade primio je danas ukrajinskog veleposlanika Vasilija Kriliča i ponovio da “hrvatska vlada najoštrije osuđuje rusku invaziju i agresiju na Ukrajinu”.

Po njegovim riječima to je “izravan napad na demokraciju, međunarodno pravo i suverenitet Ukrajine”, poručio je Plenković na Twitteru.

U svojoj objavi je označio ukrajinskog veleposlanika, predsjednika Zelenskog i premijera Denisa Šmihala.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) je na Twitteru objavilo da “prati stanje u Ukrajini te razmjenjuje informacije s drugim državama”.

“Veleposlanstvo RH u Ukrajini u kontaktu je s hrvatskim državljanima te stoji na raspolaganju za svu konzularnu i drugu pomoć, u okviru svoje nadležnosti”, objavio je MVEP.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare