Pelosi nakon sastanka s Plenkovićem: Vi ste narod koji se borio za demokraciju

Vijesti 24. lis 202217:11 1 komentar
N1

Nakon sastanka s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi stigla je na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem. Nakon sastanka dali su izjave medijima.

Plenković je Pelosi zahvalio što se pridružila prvom parlamentarnom samitu Krimske platforme.

VEZANE VIJESTI

Susret su obilježile dvije teme, rekao je Plenković, a to je daljnja suradnja SAD-a i Hrvatske u potpori Ukrajini i drugo, odnosi između SAD-a i Hrvatske. “S te strane smo izrazili zadovoljstvo o vrlo pozitivnom, uzlaznom trendu u našim odnosima. Prisjetili smo se činjenice da je Hrvatska ušla u program izuzeća od viza, a Hrvatska je i jedna od prvih zemalja koje su ušle u “Global entry program””, rekao je Plenković, pozdravivši to.

“Hrvatska cijeni potporu SAD-a, kad je riječ o razumijevanju za pitanje jednakosti Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH”, rekao je Plenković, dodavši da Hrvatska cijeni i potporu SAD-a u ostvarenju temeljnih ciljeva hrvatske vanjske politike, a to je ulazak u eurozonu i Schengen.

Pelosi se zahvalila na dobrodošlici i što je s njome podijelio svoje viđenje onoga što se događa u Ukrajini. “S potpunim smo povjerenjem prihvatili poziv na dolazak na summit Krimske platforme jer vi ste narod koji se borio za demokraciju”, rekla je Pelosi.

“Naši politički vođe stoje rame uz rame na međunarodnoj sceni”, rekla je Pelosi.

“Hvala Hrvatskoj na suradnji, radi se o vrlo malenoj zemlji koja je, doduše, vrlo značajna u smislu demokracije, mira i vrijednosti, a te vrijednosti proizlaze iz svake rečenice koju izgovori predsjednik Vlade. Iskustvo koje je vaša zemlja imala i u pogledu agresije i razminiranja i traume, to vaše iskustvo može pomoći i Ukrajincima i drugima koji su žrtve ruske agresije. Hvala vam što ste spremni pomoći u tome smislu”, rekla je Pelosi.

Dotaknula se i energetike, nazvavši je alatom koji se koristi kao poluga u ovom ratu. “Države su prisiljene diverzificirati svoje snabdijevanje energijom. Hrvatska je bila u tome predvodnica, lider. Hvala vam na tome. Hvala vam, predsjedniče Vlade, što ste me primili ovdje. Hvala vam na svemu što ste dosad napravili za Ukrajinu”, rekla je Pelosi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare