Plenković u Beču, Nehammer poručio: “Hrvatska je pouzdan partner”

Vijesti 20. lis 202312:38 0 komentara
N1

Premijer Andrej Plenković u posjetu je Austriji. On i savezni kancelar Republike Austrije Karl Nehammer u Beču su stali pred novinare.

Nehammer je na početku istaknuo kako je Hrvatska važan trgovački partner Austriji i da se suradnja dviju zemelja bazira na međusobnom povjerenju. Naglasio je i kako Austrija i Hrvatska surađuju po pitanjima ilegalne migracije te da i na tom području dobro surađuju. “Potrebno je jedinstvo EU-a i zaštita vanjskih granica, moramo sve što smo odlučili pretočiti u djelo kako bismo uspjepno suzbili ilegalne migracije. Hrvatska je pouzdan partner”, rekao je Nehammer.

Naglasio je i važnost suradnje na području energetike i dodao kako je LNG terminal na Krku vrlo važno pitanje i za Austriju jer ova zemlja želi postati neovisna o ruskom plinu. “Imamo 97 posto popunjena skladišta, otkrili smo druge kapacitete, to je vrlo važno za Austriju”, kaže austrijski kancelar.

Plenković se novinarima u Beču obratio na hrvatskom jeziku. I on je naglasio prijateljske i kvalitetne odnose Hrvatske i Austrije i podsjetio na povijesnu povezanost dviju zemalja. Hrvatski premijer naglasio je i da je RH zemlja s najboljim kreditnim rejtingom u svojoj povijesti, da je udio javnog duga u BDP-u smanjen na 60,7 posto i da se još mora raditi na smanjenju stope inflacije. “Duh prijateljskih odnosa i gospodarski impuls nam daje povoda da naši odnosi i u budućnosti budu jako dobri”, rekao je.

Razgovarali su i o položaju Hrvata u Austriji, posebno o zajednici gradišćanskih Hrvata. Plenković je rekao kako je ova zajednica važan dio austrijskog društva.

Hrvatski premijer ocijenio je sastanak s Nehammerov izvrsnim.

Spomenuo je i ponovno uvođenje graničnih kontrola između pojedinih članica rekavši kako su sve to mjere privremenog karaktera. “Schengen je jedna od stečevina EU-a, ali su mjere u ovom trenutku takve da se zbog ekstremizma vodi računa o sigurnosti svake države”, rekao je Plenković.

Nehammer je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao kao Hrvatska i Austrija već dugo surađuju na sigurnosnim pitanjima te da su se brojke migranata koji su u Austriji zaustavljeni, a da su došli iz Hrvatske, dramatično smanjene. “Zaštita granica je temeljna pretpostavka da se štiti schengenski prostor”, rekao je.

Plenković je rekao kako nema konkretnih podataka o terorističkoj prijetnji, ali da treba biti razuman i oprezan u situaciji poput današnje. “Kad je riječ o Hrvatskoj i granici, Hrvatska ima 6.700 policajaca. Gotovo da nema zemlje koja ima graničnih policajaca kao Hrvatska koji čuvaju drugu najveću vanjsku granicu EU-a. Uložili smo maksimalne napore kako bismo spriječili nezakonite migracije poštujući međunarodno pravo. Nisu problem ni Austrije ni Slovenija ni Hrvatska. Važno je čuvati vanjske granice, problem postoji na granicama Turske i Grčke, Bugarske. Tko uspije proći te granice…”, rekao je premijer dodajući da je hrvatska policija uspjela uhititi više od 1000 krijumčara i da je to najbolji indikator stanja. Dodao je i da se inzistira da BiH i Srbija usklade svoju politiku viznog režima s režimom EU-a jer u suprotnom imamo problem. “Kratak je put od aerodroma u Sarajevu ili Beogradu, a onda se završi tamo gdje Austrija ima 115 tisuća zahtjeva za azil”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!