Plenković: Najbitnije utvrditi tko je lansirao letjelicu i je li bilo namjerno

Vijesti 11. ožu 202215:29 > 16:49 3 komentara
N1

Najvažnije je utvrditi tko je lansirao bespilotnu letjelicu koja je sinoć pala u Zagrebu i je li do Hrvatske došla slučajno ili namjerno, izjavio je u petak u Versaillesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je na početku drugog dana samita upoznao čelnike ostalih država članica s onim što se sinoć dogodilo na Jarunu, u Zagrebu i rekao da Hrvatska ima stručnjake za ovakve situacije.

VEZANE VIJESTI

“Saznanja do kojih dođu podijelit ćemo s drugima”, rekao je

“Najvažnije je utvrditi tko je taj koji je lansirao letjelicu i kako je došla do Hrvatske,  je li namjerno ili slučajno”, rekao je Plenković nakon završetka samita EU-a u Versaillesu.

Prema dosad poznatim informacijama, riječ je o besposadnoj letjelici vojnog karaktera ruske proizvodnje, koja u Hrvatsku doletjela iz Mađarske, a u Mađarsku ušla iz Rumunjske. U hrvatskom zračnom prostoru bila je 6, 7 minuta prije pada.

“Oni su s maksimalnom ozbiljnošću primili tu informaciju, nije uobičajeno da na glavni grad padne letjelica veličine 14 metara, teška šest tona”, rekao je Plenković.

Na pitanje je li NATO pratio letjelicu i je li Hrvatska bila obaviještena, Plenković je rekao da bi se u tom slučaju drukčije reagiralo.

“Da je netko bio obavješten onda bi se drukčije reagiralo, onda bi se naši avioni digli i reagirali “, rekao je Plenković, dodajući da je to bila potpuno nepredviđena situacija.

Jedan od glasnogovornika NATO-a rekao je na upit Hine da je protuzračna obrana NATO-a pratila putanju leta drona koji se srušio u Zagrebu.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare