Plenković o prijetnji Nacionalu: Osuđujem sve prijetnje novinarima

Vijesti 23. svi 202414:36 > 18:36 0 komentara
Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Cetingradu komentirao prijetnje koje je zaprimilo uredništvo tjednika Nacionala, osudio je sve prijetnje novinarima, dodavši da poštuju njihov rad i slobode te kako će policija provjeriti i utvrditi tko su ti koji prijete.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio je Postaju granične policije Cetingrad, a tom prigodom pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno održao je prezentaciju o aktualnom stanju migracija i radu granične policije na navedenom području.

Vezano za prijeteću poruku tjedniku Nacional, o čemu je redakcija izvijestila policiju, novinari su premijera pitali je li se “osjeća odgovornim”, uz konstataciju da se u prijetećoj poruci medije kvalificira kao “osovinu zla” i ‘koristio isti jezik’ koji je i sam koristio.

Plenković je s čuđenjem odbacio takvo tumačenje o odgovornosti, upitavši odakle te ideje.

“Ne, ja sigurno ne. Ne znam uopće odakle vam takva ideja”, odgovorio je Plenković na pitanje “osjeća li odgovornost što se u prijetećoj poruci koristio isti jezik koji je i sam koristio na jednom stranačkom sastanku”.

Dodao je – da li možda misle na “interni govor na stranačkom sastanku koji nije bio predmet javnosti, koji je trebao figurativno objasniti neke političke pozicije, i nema nikakve veze s ovim”.

Plenković je također istaknuo kako bi bilo dobro vidjeti tko su ti koji prijete i da će to sigurno utvrditi hrvatska policija.

“Mi osuđujemo sve prijetnje novinarima, poštujemo njihov rad i njihove slobode, i o tome smo se dokazali”, naglasio je.

Na upit hoće li uredništvo Nacionala dobiti zaštitu, premijer Plenković je rekao kako to nije na njemu i da će policija provjeriti sve te prijetnje i onda će odlučiti o tome.

Upitan je li to opasno, poručio je da su prijetnje opasne svima.

“Hoćete da vam ja sada citiram možda neke od članaka koji su podržavali teroristički napad na Banske dvore i (napadača) Bezuka? Hoćete da izvučem koji novinar, koji kolumnist, u kojem dnevnom tisku, koji su novinari ili komentatori rekli – eto kad im se prijeti, plaše se, boje se, boje se za sebe, za svoju obitelj? Hoćete malo da u tu sferu uđemo ili kuda idete? “, dodao je.

Redakcija tjednika Nacional potvrdila je kako je u ponedjeljak, 20. svibnja, zaprimila prijeteću poruku o napadu na novinare zbog čega je redakcija o tome službeno izvijestila ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i predala prijavu policijskim istražiteljima.

U poruci koja je stigla u jutarnjim satima, s vidljivog broja mobitela, bile su izrijekom navedene izravne prijetnje novinarima Nacionala, u kojima je jasno naznačena poveznica sa stravičnim atentatom na bivšeg vlasnika Nacionala Ivu Pukanića i njegova bliskog suradnika Niku Franjića.

Nacional je prenio i autentični sadržaj poruke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!