Plenković predstavlja novi paket mjera, procurili detalji

Vijesti 13. ožu 202307:22 > 10:03 1 komentar
Neva Zganec / Pixsell

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas će na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstaviti novi paket Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata. No premijer je najprije mjere predstavio predstavnicima Zajednice gradova.

Zaprešićki gradonačelnik Željko Turk je nakon sastanka s premijerom rekao da je paket mjera pomoći vrijedan gotovo 1,7 milijardi eura.

“Ono što je najbitnije za regionalnu upravu i samoupravu su cijene energenata, koje su najveći trošak naših proračuna. Te mjere ostaju i dalje. Cijena električne energije ostaje i za idućih šest mjeseci, a cijene plina i ostalih segmenata ostaju do kraja godine”, poručio je Željko Turk ispred predstavnika županija, općina i gradova.

Turk je dodao kako oko poreza na dohodak nije bilo riječi te da lokalnoj upravi i samoupravi odgovara “da paket mjera ide, a da se ne zadire u njihov temeljni izvor prihoda tj. porez na dohodak”.

Podsjetimo, od 1. travnja na snagu će stupiti nove Vladine mjere koje bi građanima i gospodarstvu trebale pomoći prevladati krizu prouzročenu poremećajima na tržištu koji su doveli do niza poskupljenja u posljednjih godinu dana – prvo zbog pandemije, a onda i rata u Ukrajini.

“Kao i svaki paket mjera dosad, bit će sveobuhvatan, snažan, pravovremen. Pomoći će onako kako baš treba svima koji su ugroženi u bilo kojoj situaciji. Pomoći će građanima i gospodarstvu i mislim da smo s takvom politikom dosad zadržali socijalnu koheziju, spriječili socijalnu frakturu u društvu koja je najveći izazov svih vlada u kontekstu globalne krize koja je od covidaa pa do ruske agresije na Ukrajinu i svih njenih posljedica na energetske, prehrambene, inflatorne pritiske. Vrlo je važan olitički tjedan pred nama”, istaknuo je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade prošloga tjedna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare