Plenković: Razmatra se povećanje kapaciteta krčkog LNG terminala

Vijesti 25. ožu 202221:17 1 komentar
N1 / Ilustracija

Hrvatska razmatra mogućnost povećanja kapaciteta LNG terminala na Krku sa sadašnjih 2,6 na 2,9 milijardi kubičnih metara plina godišnje, što se može postići i sa sadašnjom infrastrukturom, izjavio je u petak u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.

“Smatramo da se to može napraviti s postojećom infrastrukturom našeg LNG broda i svih postrojenja koji tamo postoje”, rekao je Plenković nakon završetka samita EU-a, na kojem su osim rasprave o ruskoj agresiji na Ukrajinu dominirala pitanja energije i velikog rasta cijena energenata.

Dodao je da se strateška odluka o izgradnji toga terminala pokazala punim pogotkom u sadašnjoj krizi.

“Da nemamo ovakvu mogućnost diversificiranog pravca opskrbe plinom objektivno bi bili u puno težoj situaciji nego što sada jesmo”, rekao je.

S obzirom na potpisano partnerstvo EU-a i SAD-a o isporuci ukapljenog plina, Plenković je rekao da će sigurno doći do povećanja investicija u LNG terminale i potrebnu infrastrukturu te da je pitanje koliko je tih brodova trenutno na raspolaganju.

Što se tiče stanja u Ukrajini, gdje već više mjesec dana traje ruska agresija, Plenković je rekao da će se nažalost povećavati broj izbjeglica. Hrvatska je do sada već primila 10 tisuća Ukrajinaca.

“Ono što je sigurno jest da će doći još veći broj ljudi i da će ostati dulje”, rekao je.

Plenković je rekao da Hrvatska može sama financirati troškove prihvata ukrajinskih izbjeglica dok se ne pronađe neki model sufinanciranja na razini EU-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare