Plenković: Milanović “zamajava javnost”, Hrvati moraju shvatiti bit cijele priče

Vijesti 03. pro 202116:52 > 17:16 2 komentara
Milan Sabic/PIXSELL/ilustracija

Premijer Andrej Plenković prozvao je u petak predsjednika Republike jer je rast cijene kupljenih borbenih aviona Rafalea nazvao skandalom pa je Zoranu Milanoviću spočitnuo da očito ne zna, ne prati, ne čita i sada zamajava hrvatsku javnost pola godine kasnije.

“On je imao prigodu sudjelovati u procesima, nije sudjelovao, sada ex-post nakon što je ugovor potpisan nastoji, ne znam, komentirati što – da je neobično da kada se nabavlja vojna oprema ovog tipa da, ako je nešto cijena bila u siječnju 2020. da će doći do svojevrsne indeksacije u otplati rata koja se radi po jednoj formuli kako se radi za nas kad je riječ o poslu s Francuskom, tako bi se radilo između Francuske i neke druge zemlje ili pak i Hrvatske i neke treće zemlje da smo izabrali”, rekao je Plenković novinarima u Crnoj Gori.

VEZANE VIJESTI

Predsjednik Zoran Milanović prošli petak je skandalom ocijenio rast cijene kupljenih francuskih borbenih zrakoplova Rafalea koja s 990 milijuna eura ide prema 1,2 milijardu eura.

“Kako smo krenuli – od onog što je najavljeno, 990 milijuna eura, što je dosta, ali to ne može biti besplatno, do onoga što je u međuvremenu kao na cajgeru počelo rasti – tu će se još napraviti razlika od koje smo mogli opremiti kompletnu kopnenu vojsku sa Bradleyima, protuoklopom i PZO-om. To je ono što uopće nemamo i od čega se odustalo bez ikakvog obrazloženja”, ustvrdio je Milanović.

No Plenković ističe da je sklopljen normalan posao.

“Što je bit, da hrvatska javnost shvati. Ono što ćemo konačno otplatiti bit će u pravom iznosu novca cijena od 999 milijuna eura na dan ponude. To je cijela bit i riječ je o jednoj jednostavnoj indeksaciji, PDV plaćamo sami sebi”, dodao je premijer.

“Kada mi netko krene filozofirati – znači da nije pratio”

Izjavu predsjednika Milanovića nazvao je tlapnjom.

“Prema tome, sve su to tlapnje onih koji bi željeli, valjda iz ljubomore, dovesti u pitanje sjajan posao jačanja HRZ-a i hrvatske vojske. To kada mi netko nakon što je posao, koji je trajao dugo, krene filozofirati – znači da nije pratio”, rekao je Plenković.

Hrvatska vlada odluku o prihvaćanju francuske ponude donijela je u svibnju, a prije toga je održana i sjednica Vijeća za obranu na kojoj je bio i hrvatski predsjednik.

Milanović je tada tvrdio da “sve zna”, naveo je Plenković i spočitnuo mu da “očito da ne zna, ne prati, ne čita i sada zamajava hrvatsku javnost pola godine kasnije”.

“Kao vrhovni zapovjednik, moraš malo paziti, čitati papire”, dodao je.

Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH

Plenković je u jednodnevnom posjetu Crnoj Gori. Sudjelovao je na sastanku na vrhu Srednjoeuropske inicijative (SEI) i susrest će se s bokeljskim Hrvatima.

“Milanovićeva ocjena o radu DORH-a politički pritisak na tužiteljstvo”

Plenković je rekao kako je ocjena predsjednika Milanovića da se sustav Državnog odvjetništva (DORH) raspada te da se spašava šefica DORH-a Zlata Hrvoj Šipek koja je spašavala bivšu ministricu Gabrijelu Žalac, politički pritisak na rad tužiteljstva.

”To je politički pritisak na rad Državnog odvjetništva i to je ključna poruka predsjednika Milanovića i cijele oporbe”, rekao je Plenković.

Plenković je ocijenio da mu je iz očitovanja DORH-a, nakon što je proveden nadzor u vezi s predmetom ‘Softver’ kojim je obuhvaćena bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, sve jasno.

VEZANA VIJEST

”Iz nadzora, što se mene tiče, sve je jasno. Ono što je važno je da se DORH bavi djelima koja se bave korupcijom na način da su samostalni i nepristrani”, rekao je.

Plenković je prokomentirao i uhićenja petero osoba u petak, a koje policija sumnjiči za javno poticanje na terorizam.

”Još je važnije za Hrvatsku da se DORH bavi djelima terorizma ili poticanja na terorizam i to na najozbiljniji mogući način jer nam politikanti nastoje slati poruke destabilizacije zemlje u situaciji kada imamo rast od 10,7 posto, dignut jedan stupanj investicijsko-kreditnog rejtinga, kada imamo očuvana radna mjesta, osiguranih 25 milijardi eura za generacijsku priliku svih nas u idućih 10 godina i kada čvrsto idemo prema Schengenskom prostoru i euro području”, rekao je predsjednik hrvatske Vlade.

Plenković je dodao da ”sve treba sagledavati u političko-politikanskom kontekstu”.

”Političari i antikvakseri koji glume s referendumima su ljudi koji ne žele da čuvamo zdravlje nego da bude što više onih koji su u riziku da nam se zbog Covida-19 dogodi najgora posljedica. Svi trebaju jasno otvoriti oči i pogledati tko što zagovara i iza čega stoji”, zaključio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare