Plenković: Sutra stižu dva američka aviona F-16 u Zagreb

Vijesti 15. ožu 202217:32 > 17:44 komentara
JOEL ESTAY / AFP / Ilustracija

Premijer Andrej Plenković u izjavi nakon koalicijskog sastanka najavio je da će u Zagreb stići dva američka borbena zrakoplova koja će boraviti nekoliko dan ovdje kako bi dali potporu sigurnosti Hrvatske.

“Danas smo posjetili francuski nosač aviona. Razgovarali smo sa zapovjednikom cijele te skupine. Tu je sedam brodova, uz francuske tu su i američki i grčki. Cilj njihvoog boravka ovdje je da sudjeluju u operaciji NATO-a koja se zove “Plemeniti štit”, a u kojoj se štite članice NATO-a koje graniče s Ukrajinom. Za koju minutu će i iznad Zagreba preletjeti Rafalei zajedno s našim MIG-ovima. Njihov prelet je poruka i solidarnosti i sigurnosti. Riječ je o dogovoru s predsjednikom Emmanuelom Macronom odmah u petak nakon što je u Zagrebu pala ova bespilotna letjelica”, kazao je premijer Plenković.

“Također dogovorili smo da će sutra u Zagreb stići i dva zrakoplova F-16 Sjedinjenih američkih država, koji će ovdje boraviti koji dan i dati potporu sigurnosti Republike Hrvatske. To je dokaz da je Hrvatska u tijesnoj komunikaciji sa svojim saveznicima”, rekao je.

Na upit o čemu će ovisiti koliko dugo će ostati, ponovio je da će biti nekoliko dana.

“U ovom trenutku došli su na naš zahtjev i temeljem suradnje koja postoji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom. Oni su itekako svjesni i zabrinuti činjenicom da je ovakva bespilotna letjelica preletjela više od 1000 kilometara i pala na glavni grad Hrvatske kao zemlje članice NATO-a i EU. Oni žele pomoći i taj dolazak je znak prijateljstva”, rekao je.

Cijelo obraćanje Andreja Plenkovića možete pronaći ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.