Plenković: U projektu Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno 18,5 milijarda kuna

Vijesti 12. stu 202113:27 > 13:282 komentara
Podijeli:
Izvor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak da je za projekte na području pet slavonskih županija, u sklopu projetka "Slavonija, Baranja i Srijem", od listopada 2016. do kraja rujna 2021. ugovoreno 18,58 milijarda kuna a isplaćeno 10,3 milijarda kuna.

Istaknuo je kako smo u tome razdoblju očuvali investicjski kreditni rejting, a najnovije prognoze Europske komisije Hrvatsku su stavile na treće mjesto po gospodarskom rastu u 2021 godini. Po njihovim prognozama  rast u ovoj godini bit će 8,1 posto, a mi planiramo da će biti devet posto, rekao je Plenković dodavši da je doprinos tome dala i turisitčka sezona, u kojoj smo, po svim analizama imali najbolji rezultat na Mediteranu.

Nismo dopustili društveni rascjep, jer smo politikom očuvanja radnih mjesta, očuvali 700 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru, pomogli 120 tisuća poduzeća, a u pet slavonskih županija za politiku očuvanja radnih mjesta isplaćeno je 1,2 milijarde kuna, za 100 tisuća zaposlenika i 14 tisuća poslodavaca, rekao je premijer Plenković.

Ocijenio je kako smo za ovo deseteljeće izradili sve strateške dokumente, poput sektorskih strategija i Nacionalnog programa oporavka i otpornosti te osigurali najviše bespovratnih sredstava u povijesti.

“Na raspolaganju više od 25 milijardi eura iz nove EU financijske perspektive”

Imamo na raspolaganju više od 25 milijardi eura iz nove EU financijske perspektive i mislim da ćemo kroz poticanje ravnomjernog regionalnog razvoja j te kroz novi integrirani tritorijalni program imati na raspolaganju dodatna sredstva, od 14 milijarda kuna, koje će omogućiti dodatni razvoj, izvijestio je premijer Plenković.

Smatra kako su to, s aspekta hrvatske središnje politike, ozbiljni iskoraci i ozbiljni signali ulagačima, koji žele pokrenuti proizvodnju i otvarati radna mjesta u slavonskim županijama. Poručio je kako treba nastaviti s procesom cijepljenja, jer je u slavonskim županijama oko 50 posto odraslih osoba,cijepljeno prvom dozom cjepiva pa je pozvao građane na cijepljenje, kao najbolji način borbe protiv epidemije.

Tramišak: U pet  županija  više od 27 tisuća projekata

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak podsjetila je kako je, za do sada ugovorene projekte isplaćeno više od 10 milijardi kuna, a od posljednje sjednice Savjeta, u pet slavonskih županija ugovoreni su projekti vrijedni  više od dvije milijarde kuna, pri čemu je do sada isplaćeno oko 740 milijuna kuna.

Najveća vrijednost projekata 6,67 milijardi kuna ugovorena je u Osječko-baranjskoj županiji, a ukupno je u pet slavonskih županija ugovoreno više od 27 tisuća projekata, najviše u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestila je Tramišak.

Izvor : Dubravka Petric/PIXSELL

Nazočne su pozdravili požeško-slavonska županica Antonija Jozić i pleterniička gradonačelnica Marija Šarić

Sjednici Savjeta , uz ostale, nazočni su ministri Mario Banžić, Josip Aladrović, Oleg Butković, ministrice Nataša Tramišak i Marija Vučković te župani i gradonačelnici s podruja Slavonije i Baranje

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017.  kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru “Projekta Slavonija, Baranja i Srijem”, kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški, Orahovici, Vukovaru i Našicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar