Plenković za CNN komentirao uvođenje eura: Neki su neopravdano digli cijene

Vijesti 18. sij 202321:52 0 komentara
Marko Milić/Twitter

Predjsednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjeluje na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu gdje je dao intervju za CNN.

CNN-ov novinar premijera je najprije upitao o poskupljenjima nakon uvođenja eura te ratu između Valde i trgovaca.

“Inflaciju je uzrokovala energetska kriza, ruska agresija, prehrambena kriza i inflatorni pritisci koji su globalni. Mislim da su neki trgovci neopravdano podigli cijene i mi smo ih pozvali da ih vrtae na one od 31. prosinca”, kazao je Plenković.

Premijer je rekao da je Hrvatska spremna za usporavanje inflacije te da se očekuje rast BDP-a oko šest posto. “Imamo vibrantu ekonomiju i u pogledu turizma i izgradnje.”

Osvrnuo se i na napetosti između Srbije i Kosova. Ima li razloga za brigu?

“Proizašli smo iz Jugoslavije, a sada smo u eurozoni i Schengenu, to je veliko postignuće u 30 godina. Danas sam se sureo s kosovskim premijerom, a sutra se susrećem sa srpskim predsjednikom. Želimo riješiti ove probleme u posljednjih tjedana, ali ne bojim se nestabilnost”, rekao je premijer.

Govoreći o turizmi, CNN-ov novinar je kazao da je Hrvatska jako popularna, a Plenković je rekao da tome doprinosi i osvajanje bronce na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru. “Pozivam Vas da posjetite našu zemlju.”

Na ploči je bilo navedeno nekoliko problema s kojima se svijet suočava ove godine, a od premijera je zatraženo da zaokruži one koje smatra dvjema najvećim zabrinutostima: energetska kriza zbog Ukrajine i globalna recesija i inflacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!