Plenković za CNN: Među rijetkim smo zemljama koje nisu imale policijski sat

Vijesti 11. lip 202122:49 > 23:00
Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je s poznatim novinarom CNN-a Richardom Questom o hrvatskoj borbi protiv koronavirus i otvaranju pred turističku sezonu.

“Kroz cijelu pandemiju, Hrvatska je imala vrlo balansiran pristup. Među rijetkim smo zemljama koje nisu imale policijski sat niti potpuno zatvaranje, osim zatvaranja u prvih mjesec-dva pandemije. Možda uz iznimku prvog mjeseca (pandemije) prošle godine, uspjeli smo izbalansirati zdravlje naših građana I ekonomiju, odnosno financijsku stabilnost države. Prema tome, život je ostao relativno uredan, rekao bih.”

Vaši kritičari kažu da previše riskirate otvarajući zemlju za turiste. Znam da je turizam veliki dio vaše ekonomije. Prošla godina bila je katastrofalna i gospodarstvo zbog toga pati. Ali kritičari kažu da radite previše, prebrzo i da bi vam se to moglo obiti u glavu.

“Vidjet ćemo. Zabilježili smo pad BDP-a od 8 posto u 2020. To je narušilo sve što je moja Vlada radila u prvom mandatu, kada smo imali stabilan rast od otprilike tri posto. Postotak javnog duga u BDP-u ubrzano je padao, budžet je bio ili izbalansiran ili smo bili u plusu. Tijekom pandemije smo odlučili podržati radnike i poslodavce. Potrošili smo više od 10 milijardi kuna na potpore i osigurali plaće za više od 700 tisuća ljudi. To je bilo ključno da bismo izdržali ovu krizu.”

Pitao sam ljude – taksiste, konobare – kada vidite premijera, što biste ga pitati. Svi su rekli isto: o ekonomiji. Ekonomska slika države nije dobra. Potrebna vam je dobra turistička sezona ove godine, a to predstavlja rizik. Ovo je zaista zavrzlama.

“Uvijek je riječ o ekonomiji. Mislim da smo političke probleme u Hrvatskoj riješili davno – članica smo EU-a, NATO-a, imamo stabilne institucije, demokracija funkcionira. Dakle, ekonomija po mom mišljenju ima dva aspekta. Jedan je da nam je cilj snažan oporavak i otpornost. Osigurali smo 9,6 milijardi eura iz EU-a iduće generacije za sljedećih 10 godina, to su dodatna sredstva uz uobičajenu financijsku perspektivu za sljedećih sedam godina, gdje smo osigurali preko 12 milijardi eura. Osigurali smo za Hrvatsku preko 25 milijardi eura za sljedećih sedam godina. To je ogromna svota novca i velika injekcija za našu ekonomiju. U najbolje vrijeme, turizam donosi nekih 19-20 posto BDP-a. Prošle godine dosegli smo 50 posto rekordne sezone iz 2019., a sada želimo postići bolji rezultat nego lani. To je ideja. Ako uspijemo turističkom sezonom 2021. doseći 60 ili 70 posto sezone iz 2019., to će biti uspjeh. Prema tome, pripremamo brand za Croatia airlines, za hrvatske hotele, restorane: Safe Stay in Croatia. To je ključna fraza za našu ekonomiju ovo ljeto.”

Puno prigovora se moglo čuti da su zemlje Europe među sobom loše koordinirale pristup pandemiji prošle godine. Jeste li zadovoljni koordinacijom s vašim europskim partnerima po pitanju ponovnog otvaranja i oporavka?

“Što se tiče oporavka, apsolutno. To je bio ključan element naše politike i složili smo se, ne samo što se tiče budžeta, nego po pitanju plana EU-a iduće generacije, 750 milijardi eura će biti dostupno svim zemljama članicama. Mislim da je to zaista velika pomoć koja nam je svima potrebna. Kad govorimo o koordinaciji tijekom pandemije, mislim da smo se dobro koordinirali što se tiče cijepljenja. Zemlje su pokazale solidarnost i osigurano je dovoljno cjepiva.”

Koordinacija je bila jako loša!

“Ne, to nije istina.”

To je bio fijasko! U početku su dostava i raspodjela cjepiva u EU bile potpuni fijasko.

“Ne. Problem je bio u kašnjenju u dostavi AstraZenece. Nitko nije znao da AstraZeneca neće dostaviti ono što su obećali i zbog toga je došlo do kašnjenja, ali sada sve teče glatko. U Hrvatskoj, tko god se želi cijepiti može to obaviti praktički ovaj tjedan i ista je situacija drugdje (u EU).

Sada kada je proizvodnja i distribucija dobro isplanirana, sve ide mnogo lakše. To je ono što vidim danas.”

Razgovor Plenkovića s Questom sastavni je dio dvoipol satne emisije iz Dubrovnika emitirane na CNN-u.

U središtu CNN-ove priče je Hrvatska i turističko otvaranje zemlje u vrijeme pandemije koronavirusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.