Plenković “zapeo” u Bruxellesu pa zakasnio na sjednicu Vlade

Vijesti 30. lip 202318:39 0 komentara
XINHUA/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u petak da izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji Vlada čini daljnje iskorake u zaštiti prava i dostojanstva hrvatskih branitelja.

“I ovim prijedlogom zakona nastavljamo promicati ulogu hrvatskih branitelja u društvu te njegovati vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu”, rekao je u uvodnom govoru na sjednici Vlade Medved, koji je vodio sjednicu umjesto premijera Andreja Plenkovića.

Medved je rekao da će se povećati iznos osobne invalidnine i drugih prava koja se računaju na temelju proračunske osnovice, a stvara se i pravni temelj za osnivanje ustanove za dugotrajni smještaj branitelja koji se ne mogu brinuti o sebi, niti imaju članove obitelji koji bi o njima mogli brinuti.

Također, izmjenom zakona provodi se usklađivanje sa Zakonom o mirovinskom osiguranju te zamjena novčanih kazni u kunama novčanim kaznama u eurima.

“Podsjećam da smo jedinstvenim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji unaprijedili sustav skrbi i prilagodili ga potrebama hrvatskih branitelja, dragovoljaca, ratnih vojnih invalida i njihovih obitelji”, kazao je Medved.

Podsjetio je i na Zakon o nestalima i Zakon o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu, te da je Vlada ispravila nepravdu prema 62.000 branitelja i njihovim obiteljima, kojima su za 10 posto bile smanjene mirovine ostvarene po posebnim propisima.

Prvih pet posto vraća se 1. srpnja, a drugih pet posto od početka sljedeće godine, i to nakon što je Vlada već na početku prvog mandata vratila prvih 10 posto, istaknuo je Medved.

Također je podsjetio kako su u Šibeniku, Sinju i Petrinji, a uskoro i u Daruvaru, otvorili veteranske centre vrijedne više od 45 milijuna eura.

Premijer Plenković u petak je sudjelovao na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu. Zbog kašnjenja polijetanja zrakoplova prema Hrvatskoj Plenković nije stigao na vrijeme u Zagreb, pa je Medved vodio sjednicu Vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!