Plenković želi da se Jadran vrati, Abazović tvrdi da je brod crnogorski

Vijesti 28. kol 202316:12 0 komentara
Marko Lukunic / PIXSELL

Hrvatska traži da joj Crna Gora vrati školski brod Jadran jer je simbolično važan za Hrvate, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, ali njegov crnogorski kolega Dritan Abazović tvrdi da je u disoluciji Jugoslavije valjda nešto pripalo i Crnoj Gori.

Šezdesetak metara dugačak bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i sve do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka.

Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991., tada upisan u matičnoj luci Split, ali ga Crnogorci do danas nisu vratili, što ostaje bilateralan spor Zagreba i Podgorice.

Crna Gora je krajem srpnja i početkom kolovoza obilježila 90. godišnjicu broda, zbog čega je hrvatska diplomacija poslala prosvjednu notu Podgorici o svojatanju imovine.

Jedrenjak je u ponedjeljak bio i tema na početku Bledskog strateškog foruma.

“Država Crna Gora će se nastaviti da se brine o svojoj imovini, mislim da je to fer”, rekao je uoči početka skupa crnogorski premijer Dritan Abazović, naglasivši da on nije od onih političara koji koristi “svađe u regiji da bi stjecao jeftine političke poene”.

“Naprotiv, ja sam za potpuno pomirenje, da ljudi nađu zajednički jezik i o temama koje su puno kompliciranije.”

Abazović se sarkastično zahvalio na brizi za crnogorsku imovinu, dodavši da je “u disoluciji Jugoslaviji valjda nešto pripalo i Crnoj Gori”.

Plenković je u izjavi nakon Abazovića, na upit crnogorske novinarke, naglasio da ta tema treba biti predmet bilateralnih razgovora te da se mora pronaći rješenje koje uzima u obzir “činjenicu da je školski brod Jadran simboličan za brojne Hrvate – pomorce, one koji su se na njemu školovali i na njemu radili”.

Premijer će o toj temi u ponedjeljak razgovarati i s novim crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem koji uskoro stiže u posjet Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!