Plenković: Znamo za zabranu posvajanja, pitanje je je li bilo drugačijih odluka

Vijesti 18. velj 202319:50 1 komentar
Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatska je upoznata s informacijom da se djeca iz DR Konga ne mogu legalno posvajati od 2017., ali je pitanje jesu li se bez obzira na to u Kongu donosile neke administrativne i sudske odluke o procesu posvajanja, rekao je u subotu premijer Andrej Plenković na marginama konferencije o sigurnosti u Muenchenu.

Direktor za zaštitu djece pri kongoanskom ministarstvu za ravnopravnost spolova, obitelj i djecu Gauthiera Luyele izjavio je francuskoj agenciji AFP da strancima od 2017. zakonom nije dopušteno da posvajaju djecu.

“To je informacija koja postoji zadnjih nekoliko tjedana”, kazao je Plenković hrvatskim novinarima u Muenchenu.

“Mi smo toga svjesni”, kazao je Plenković, ali je drugo pitanje “jesu li se neovisno o tome donosile neke odluke na razini administracije i sudova u Kongu” koje su omogućile odvijanje procesa posvajanja.

Osmero Hrvata uhićeno je u prosincu kada su pokušavali napustiti Zambiju s četvero djece iz DR Konga. U međuvremenu su optuženi za trgovinu ljudima.

Plenković je ponovio da je sada vrlo važno da se hrvatskim državljanima koji se nalaze u Zambiji pruži sva konzularna i diplomatska zaštita i pravna pomoć.

“To je ono što mi radimo i u komunikaciji s odvjetnicima koji su tamo angažirani i prema zambjskim vlastima.”

U drugoj fazi će se ispitati kako dolazi uopće do sustava posvojenja djece iz Konga.

“Mi smo naravno kazali da je jako važno da nadležna tijela, a to su sudovi i odgovarajući resori, naprave kontrole cijele te dokumentacije koja je došla u tim različitim procesima. To su stvari koje su se odvijale između ostalog i pred hrvatskim sudovima pa će oni vjerujem pogledati o kakvim je dokumentima riječ”, kazao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

pročitajte još

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare