Plenkovićevih 7 godina i više od 20 smijenjenih ministara: “I Dalić mijenja ekipu u nogometu, pa što?”

Vijesti 19. lis 202321:07 4 komentara

Andrej Plenković već je punih sedam godina na čelu hrvatske vlade. U dva mandata zamijenio je više od 20 ministara, a čest je dojam da ionako o svemu odlučuje premijer. Koji su najveći uspjesi Plenkovićevih vlada, a koji su promašaji podsjeća Ilija Radić.

Pelješki most je najsjajniji i najvidljiviji dijamant u kruni Plenkovićeve sedmogodišnje vladavine. Njegova simbolika čvrsta je poput njegove konstrukcije.

“On ima taj simboličan značaj spajanja teritorija i s druge strane on simbolizira prve godine članstva u Europskoj uniji”, rekao je ministar prometa Oleg Butković.

Olega Butkovića Plenković je u Vladi naslijedio kada je na današnji dan prije sedam godina preuzeo kormilo države od Tima Oreškovića. U tom trenutku nije mogao ni zamisliti što ga sve u mandatu čeka.

“Imali smo dvije piste – jednu kriznog upravljanja i ostvarenja strateških ciljeva”, rekao je Plenković.

Prvim danom ove godine Hrvatska je ušla i u Šengensko područje i u Eurozonu. Postali smo dio Europe bez graničnih barijera, a uvođenje eura i slanje kune u povijest bio je jedan od glavnih ciljeva Plenkovićeve Vlade. Sve to je doprinijelo boljem kreditnom rejtingu, rastu BDP-a i smanjenju javnog duga.

“Prije deset godina imali ste u Hrvatskoj situaciju četiri zaposlena, jedan nezaposleni, sad je 16 zaposlenih, jedan nezaposleni”, dodao je premijer.

Dvije Hrvatske

Oporba ipak vidi jednu drugu Hrvatsku. “Ako znamo da je proračun rastao duplo brže od plaća i mirovina, onda je potpuno jasno koliko smo mi u ovih sedam godina izgubili”, kaže šef SDP-a, Peđa Grbin.

“500 tisuća Hrvata je otišlo izvan Hrvatske. Mi imamo sada situaciju da izvozimo Hrvate, a uvozimo stranu radnu snagu”, tvrdi zastupnik Mosta, Nikola Grmoja.

“Nema zdravstvene reforme, nema reforme obrazovanja, reforma sustava socijalne skrbi je napravljena toliko katastrofalno da više nitko u sustavu ne može reći da je iole zadovoljan”, dodaje zastupnica iz Možemo, Sandra Benčić.

Krize su Plenkovićevu Vladu udarale od samog početka. Krah najveće privatne tvrtke u državi obilježio je prvi mandat. Premijer se hvali da je spasio tvrtku i radna mjesta, ali to ga je koštalo jedne od najbližih suradnica.

“Ispada da sam ja postala uteg i teret predsjedniku Vlade”, govorila je Martina Dalić 2018. godine.

Uslijedila je COVID kriza, nabavke cjepiva, zatvaranje gospodarstva. A onda su Hrvatsku u 9 mjeseci pogodila dva razorna potresa. Na to se nadovezala inflacija, pa energetska kriza uzrokovana ruskim napadom na Ukrajinu. Na zgradu Plenkovićeve vlade pucano je iz vatrenog oružja.

“Imali smo jako puno kriza, sa svima smo se nosili po meni najbolje što je moguće, pretvorili se nerijetko u vladu koja provodi državni intervencionizam”, kaže Plenković.

Zlouporabe položaja

No, bilo je tu kriza koje nisu uvezene, a za koje su krivi isključivo Plenkovićevi ministri.

“Objasnite nekom mladom Hrvatu kako do svoje 44-te godine može imati 5 milijuna kuna imovine? Pa vrlo jednostavno – tako da završi fakultet. Tako da kao đak srednjoškolac radi najteže poslove na Braču poput branja levande, otkupa višanja, tako da kao student ima svoj biznis, da prodaje na štandovima. (blic) Ima pristojnu plaću općinskog načelnika, ministra, tako da zaposli ženu”, govorio je tadašnji ministar uprave Lovro Kuščević.

Osim imovine, branje lavande Kušćeviću je donijelo i skupe nekretnine koje nije prijavio u imovinskoj kartici. Neispunjavanje imovinskih kartica i skrivanje nekretnina bio je grijeh čitavog niza njegovih kolega. Muljali su s fondovima europske unije, zlouporabili položaje, a Darko Horvat je uhićen dok je bio na funkciji. Što zbog afera, što zbog rekonstrukcija, rijetki i vlastitom voljom, iz vlade je otišlo čak 28 ministara. Uvijek uz rečenicu – nitko nije kriv dok se ne dokaže.

“To da li se ekipa mijenja, mijenja se. I Dalić mijenja ekipu u nogometu, pa što? Vlada je tu, ljudi se mijenjaju. (Ne mijenjaju se uhićenjima samo tako.) Dogodilo se samo jedno jedino”, smatra premijer.

A drugi mandat ove vlade obilježila je i tvrda kohabitacija. Plenković je Milanoviću bio plameni jazavac i udbašenko. Predsjednik je premijeru bio ljenčina, lažov i šmrkavac. A to će jedan drugome vjerojatno ostati i do kraja svojih mandata, ma koliko god trajali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare