“Pobjeda Janše i Le Pen bio bi samo poticaj za krajnje desne populističke ideje”

Vijesti 25. tra 202211:58 > 12:37
N1

Đana Luša, profesorica međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala izbore u Sloveniji i Francuskoj, kao i utjecaj rata u Ukrajini na EU.

Komentirajući povijesnu pobjedu Roberta Goloba na izborima u Sloveniji Đana Luša je rekla:

VEZANE VIJESTI

“S obzirom na iskustva u slovenskom političkom životu gdje se već četvrti put događa ovako nešto, da novi pokret dobiva većinu na izborima, izbor nije iznenađenje. Ovi su izbori proglašavani izborima borbe za slovensku demokraciju i prestanak kancelarskog stila vladanja Janše, u tom kontekstu rezultat nije iznenađenje. EU je kritizirala Janšu, a onda je htio ublažiti sve odlaskom u Kijev što je bilo licemjerno.”

Istaknula je da u klimi rata u Ukrajini skretanje u desno i ekstremni stavovi nisu dobri za vanjsku politiku aludirajući na Janeza Janšu.

“Teško je predvidjeti odnose s Hrvatskom jer ona u kampanji nije bila pitanje interesa. Vjerujem da će Slovenija nastaviti sa svojom politikom prema Hrvatskoj iako je za vrijeme mandata Janše bilo nespretnih poteza. Trebamo vidjeti koji će biti Golobov vanjskopolitički tim, ali mislim da se velike promjene neće dogoditi”, dodala je Luša.

Ističe da je ponovni izbor Macrona značajan u širem kontekstu: “Iznimno značajno u kontekstu situacije u Europi, ove su izbore označili kao izbore za Europu. Imamo političarku koja je zagovarala povlačenje iz eurozone, a sad je shvatila da pozicija krajnje desnice neće donijeti rezultate. Sve je to govorilo u korist toga da bi Macron treba dobiti izbore.”

“Ideja Marine Le Pen su nacionalni interesi na prvom mjestu, davanje prednosti francuskim državljanima u ostvarivanju prava, takve politike smo mogli vidjeti i kod migrantske krize. U ovoj situaciji kad EU treba biti jedinstvenija nego ikad, pobjeda Janše i Le Pen bio bi dodatni poticaj za krajnje desne i populističke ideje”, dodala je.

Napomenula je da za parlamentarne izbore u lipnju Macron ne može biti miran zbog slabe izlaznosti birača na ove izbore. Krajnja ljevica je dobila znatan broj glasova i krajnja desnica raste, rekla je Luša.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.