Počasni konzul Ukrajine: Ukrajina brani Europu, to svima mora biti jasno

Vijesti 25. velj 202219:38 1 komentar
n1

Počasni konzul Ukrajine, Ivica Pirić, gostovao je u Dnevniku.

Za početak je rekao da hrvatska podrška Ukrajini puno znači:

“Ne ,ožemo mi zaboraviti da je Ukrajina nas priznala prva poslije Vatikana i kada je nama bilo jako teško, tako i sada treba Ukrajini pomoći i vjerojatno će biti potrebno primiti veći val izbjeglica. Svi se skupa nadamo da će svjetske sile zaustaviti ovu agresiju i da će se ruski režim vratiti za stol. Jedino rješenje je mirni put i da ne bude stradanja i da djeca ne ostaju bez svojih roditelja i domova”, kaže.

Rekao je i kako je ruski napad sve iznenadio jer su slušali poruke o tome kako su ruski i ukrajinski narod bratski.

VEZANE VIJESTI

“Slušali smo cijelo vrijeme da su teme razgovora regije Donjeck i Lugansk, a onda se dogodi ujutro naredba predjednika Rusije za opću okupaciju Ukrajine. Naravno da su ljudi to dočekali nespremni i da se ovim činom pokazalo da se ruskom režimu ne može vjerovati i da je samo pitanje koja će biti sljedeća zemlja nakon Ukrajine. Mislim da treba napraviti sve što je u rukama i moći čelnika svijeta da vrate Ruse za stol. Treba rat završiti. Ovo će biti jako velika katastrofa”, govori.

Rekao je i kako je u kontaktu s poznanicima iz Ukrajine:

“Jako puno njih gleda kako bi poslali svoje članove obitelji ovdje, oni će ostati braniti domovinu. Ja sam dosad u ovih 7,8 godina rata doveo u Hrvatsku preko 2.500 djece i branitelja na odmor i rehabiliticaiju i vidio sam dosta tog užasa i tuge i vjerujem i nadam se da će se ipak naći mirno rješenje. U pogledima djece vidi se tuga. Naravno da ću pomoći svima koji dođu da im se osigura smještaj i sve potrebno”.

Dodaje:

“Naravno da Ukrajinci razumiju, kao i Hrvati. Mi nismo 90-ih otišli otimati tuđi teritorij, mi smo branili svoje kao što i oni brane sada. Njihova volja i želja i izraz patriotizma su veći i jači nego sva ruska mahanizacija koju koriste za iskaz moći. Ukrajina brani Europu i to mora svima biti jasno.

Ako se ide u rat, poginut će svi, izginut će svi muškarci, oni su na to spremni. I ja ih razumijem, i mi smo se devdesetih borili protiv treće sile u Europi”, zaključio je.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare