Završila izvanredna sjednica ADU-a: Prohiću izglasano nepovjerenje, ispričao se studentima

Vijesti 31. lis 202313:45 > 13:48 0 komentara
N1

Akademsko vijeće izglasalo je nepovjerenje profesoru Ozrenu Prohiću za rad na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU), a Davor Švaić, koji je ponudio mandat na raspolaganje, ostaje dekan, izvijestile su studentice koje su bile na zatvorenom sastanku Akademskog vijeća ADU-a u utorak.

Akademsko vijeće izrazilo je stav da “Prohić ne treba biti u radu sa studentima, ni u radu bilo koje druge službe na Akademiji”, rekla je organizatorica prosvjeda koji se održao u ponedjeljak, apsolventica ADU Karla Jelić, po završetku sastanka.

“Profesor Prohić maknut je iz rada sa studentima i rada na akademiji unutar i van nastave. Dekan je obećao da će ga maknuti, no tek ćemo saznati u kojoj pravnoj formi. Akademsko vijeće mu je izglasalo nepovjerenje”, kazala je.

Dekan je, dodala je, dobio povjerenje da nastavi mijenjati sustav.

Izrazila je zadovoljstvo rezultatom sjednice, ističući da je ovo “dobar korak naprijed u birokratskoj borbi i promjeni sustava”, no da je suspenziju Prohića Švaić spomenuo “usputno”, te će se o tome raspravljati na sljedećem Akademskom vijeću.

Istaknula je da se Prohić ispričao za svoje ponašanje, no dodala da je “jedina isprika koju Prohić može ponuditi njegova ostavka”, što je i stav studenata koji su prisustvovali vijeću.

Ostavku dekana tražili su studenti ADU na prosvjedu u ponedjeljak, zbog toga što je vratio profesora Prohića na nastavu usprkos optužbama za seksualno i psihičko uznemiravanje.

Zbog istoga poteza Povjerenstvo za zaprimanje prijava ranije je dalo otkaz.

Prohić je od 1999. zaprimio sedam prijava za seksualno i psihičko zlostavljanje studenata, no usprkos suspenziji, dekan ADU Švaić vratio ga je na nastavu, s obrazloženjem da nema pravne osnove za suspenziju.

“Općinsko državno odvjetništvo reklo je da nema osnove za pokretanje daljnjeg postupka. Nakon toga, nismo ga mogli držati u suspenziji. Držali smo se procedure, ovo nije moje osobno stajalište. Na plaći smo ga ostavili uz diskrecijsko pravo, uz presumpciju nevinosti”, kazao je dekan u ponedjeljak.

Prosvjednici su u ponedjeljak pustili 20-minutnu snimku profesora Prohića koja datira iz 2017., u kojoj otvoreno vrijeđa studenticu, vičući da je njezin rad “škandalozan”, psujući i udarajući po stolu, uz emotivne ucjene i prijeteći prijavom Etičkome povjerenstvu.

Sastanku u utorak prisustvovao je Prohić, Akademsko vijeće te studenti ADU.

Švaić nije davao izjave po završetku sastanka, kao ni Prohić, koji je otišao prije kraja sastanka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!