Počelo plaćanje napojnica karticom, osim konobara zahvatit će i još neke djelatnosti

Ekonomija 03. sij 202420:20 2 komentara
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Jedna od promjena koje su nastupile s prvim danom ove godine jest i primjena novog modela fiskalizacije napojnica koje će korisnici usluga od sada moći ostaviti i plaćajući karticom.

Taj model moći će se koristiti u svim djelatnostima u kojima se daju djelatnicima ostavljaju napojnice (ugostitelji, frizeri, kozmetičari, taksisti…), ali nije obvezan i ovisit će o odluci samog obrtnika. Također, i sam korisnik usluge može odlučiti hoće li napojnicu dati, kao do sada, u gotovini ili bezgotovinski.

Samo davanje napojnice (tringelta, bakšiša ili tipa – mnogo je stranih izraza koji se koriste kao sinonimi) obično se vezuje uz ugostiteljsku djelatnost. Ostaviti konobaru euro, dva ili više (a i manje) već je uvriježeni običaj, a uvođenje modela bezgotovinskog kartičnog plaćanja napojnice trebalo bi značiti “čišće” račune i manje sive ekonomije.

“Ugostitelji su to jedva čekali”

Predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Jelena Tabak smatra da će model fiskalizacije napojnica vremenom prihvatiti svi ugostitelji.

“To znači da više nemaju razloga ne primati kartice. Za vlasnike i voditelje ugostiteljskih objekata i njihove knjigovođe to će biti dodatni posao koji će ih adminsitrativno opteretiti, ali njihovi če djelatnici biti sigurniji i zadovoljniji, ostajat će im napojnice i vjerujemo da će više ljudi htjeti raditi u ugostiteljstvu”, kazala nam je Tabak.

Na pitanje jesu li domaći ugostitelji spremni za taj model, Tabak je odgovorila potvrdno dodavši da “jedva čekaju” te da su “mnogi htjeli da se uvede već lani”.

“Svi programi u blagajnama su spremni. Neki još nisu ažurirani, ali to ovisi tko ima kakav program. Neki već imaju tu mogućnost, neki će imati kroz nekoliko dana. Fiskalni sustav Porezne uprave također je spreman i samo treba prilikom plaćanja karticama početi zaokruživati iznose na izbos napojnice, provući ih kroz blagajnu i na kraju mjeseca obračunati i isplatiti djelatnicima”, kaže.

A kako će se novac od napojnica raspodijeliti među djelatnicima, određivat će poslodavac internim aktom.

Iznos napojnice vidjet će se na slipu

Od sada je neoporezivo moguće isplatiti napojnicu do iznosa od 3.360 eura godišnje po osobi, a napojnice iznad tog iznosa oporezivat će se po stopi poreza na dohodak od 20 posto, bez plaćanja doprinosa. Tabak je objasnila i kako će izgledati bezgotovinsko davanje napojnice. Gost će, kaže, prije plaćanja karticom napomenuti koji iznos napojnice želi dati.

“Ako je, recimo, iznos računa 13,26 centi, tada će reći konobaru da račun zaokruži na 14 ili 15 eura ili koliko već želi ostaviti. Na POS uređaju upisat će se ukupni iznos s uključenim iznosom napojice, a razlika od iznosa samog računa do zaokruženog iznosa s napojnicom dodatno će biti provedena kroz blagajnu na već izdani račun. Na samom računu iznos napojnice neće se vidjeti, već samo na slipu koji dobijete, kako se konobar ne bi morao dvaput vraćati do gosta i gubiti vrijeme”, kazala je.

Tabak vjeruje da će većina ugostitelja biti za to da se napojnice daju na taj način tim više što se oko 80 posto prihoda u ugostiteljstvu naplati preko kartica. Također kaže kako Hrvatska s uvođenjem ovog modela kasni za svijetom, ali smatra da se to na koncu pokazalo dobrim.

“Takva je praksa već raširena u cijelom svijetu, svi imaju neka svoja pravila, a naš model je, mogu reći, među boljima. U ovom slučaju nije bilo loše biti među posljednjima jer smo od tuđih praksi preuzeli najbolje”, kaže.

Napojnice i frizerkama, kozmetičarkama…

Nisu konobari jedini kojima se ostavljaju napojnice, iako se ta gesta najčešće veže uz kafiće i restorane. Ostavljaju se, primjerice, i u u frizerskim i kozmetičkim salonima, ali mnogo rjeđe. Poznati zagrebački frizer i predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba, Ivica Zanetti, kaže da još ne zna koliko će frizera i kozmetičara preuzeti model bezgotovinske naplate napojnica.

“Mnogo ih uopće ne koristi kartično poslovanje, što je loše, pa bi prvenstveno trebali započeti s tim. A sam model fiskalizacije napojnica dobra je stvar jer sve više ljudi plaća karticama”, ističe.

Napojnica je, kaže, s razlogom vezana uz uslužne djelatnosti.

“Zaposleni u tim djelatnostima potplaćeni su u odnosu na druge. Frizeri i kozmetičari nemaju visoke plaće pa je logika da im se ostavi napojnica, pogotovo sada kada je iznos preko 3.360 eura neoporeziv. To je značajan plus na njihov osobni dohodak”, rekao je Zanetti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare