Počeo referendum u Puli, od sedam sati otvorena biračka mjesta

Vijesti 09. lis 202207:32 0 komentara
Hotel Valkane

U Puli su u nedjelju ujutro, u sedam sati, otvorena biračka mjesta za lokalni referendum na kojem će se Puljani izjasniti jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom će se ukinuti mogućnost gradnje hotela Valkane na predjelu Lungomare, gdje su šetalište i šuma uz more.

Glasački odbori na 51 biračkom mjestu bit će otvoreni, kao i za izbore, do 19 sati.

Mogućnost glasanja ima 48.713 Puljanki i Puljana, a da bi ishod referenduma bio valjan mora izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana.

Referendumsko pitanje glasi: “Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja Lungomare ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?”.

Ukupno je prijavljeno 18 promatrača i promatračica iz udruge Zelene Istre i stranke Možemo, koji će nadzirati provedbu referenduma.

Građanska inicijativa za referendum o Lungomareu u svibnju je prikupila oko 11.000 potpisa za referendum o gradnji hotela na Valkanama, a Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je da prijedlog za raspisivanje referenduma ima potreban broj birača i da je referendumsko pitanje u skladu sa zakonom pa iz te inicijative tvrde da građani imaju povijesnu priliku Pulu učiniti prvim gradom s uspješnim lokalnim referendumom u Hrvatskoj.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je da je kao izabrani gradonačelnik dužan izaći na referendum o Lungomareu te pozvao građane da izađu na referendum i iznesu svoje stajalište o mogućoj gradnji hotela Valkane.

Investitor u Hotel Valkane suvlasnik je United grupe čiji je dio N1 televizija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!