“Bolje i od 2019.”: Podaci najavljuju nezapamćenu turističku sezonu

Vijesti 19. lip 202214:35 > 15:38
Jadran, jadranska obala, more, plaža, kupanje, turisti
N1

Nakon dvije pandemijske godine ljudi su se zaželjeli putovanja. U tome ih ne sprečava ni ukrajinski rat, ni enorman skok cijena, ni divljanje inflacije. Takav trend pokazuju sve najave predstojeće turističke sezone u Hrvatskoj, ali i stvarni podaci s terena, piše Jutarnji list.

Nakon odličnih uskrsnih turističkih rezultata novi podaci govore u prilog najavama o odličnoj turističkoj sezoni. Tijelovo je jedan od blagdana po kojem se može procjenjivati kakva nas sezona očekuje. A podaci o prometu ostvarenim za Tijelovo na autocestama u smjeru mora pokazuju da bi ova turistička sezona mogla nadmašiti rekordnu 2019. godinu.

vezana vijest

Prema podacima Hrvatskih autocesta, na ulaznoj Naplatnoj postaji Lučko 16. lipnja zabilježen je ulaz 38.387 vozila. To je 4,4 posto više vozila nego rekordne 2019. godine. Tada je za Tijelovo u Lučkom na autocestu ušlo 36.752 vozila. Potom su došle dvije “korona godine” te je na isti blagdan 2002. na Lučkom zabilježen ulaz 28.092 vozila, a prošle godine 32.170 vozila. S obzirom na to da da je Hrvatska zbog svoj razvijene autocestovne mreže u Europi prepoznata kao auto-destinacija ovi podaci najavljuju zaista odlične turističke mjesece, piše Jutarnji list.

Dobrim najavama sezone prije nekoliko dana pridružio se i ministar financija Zdravko Marić kazavši da je “vrijednost fiskaliziranih računa što se turizma tiče u prvih pet i pol mjeseci ove godine 22 posto je viša u odnosu na rekordnu turističku 2019. godinu” te da imamo puno pravo očekivati kvalitetnu turističku sezonu. “Nadamo se da neće biti negativnih šokova i u tom slučaju ova bi godina mogla nadmašiti 2019.” kazao je ministar.

Najavama odlične turističke sezoni u prilog idu i podaci Državnog zavoda za statistiku da je u komercijalnom smještaju u prva četiri mjeseca boravilo je 1.5 milijuna turista, koji su ostvarili 4.4 milijuna noćenja, što je za 184 i 190 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, čemu su pridonijeli veliki porasti broja dolazaka i noćenja turista od po 279 posto samo u travnju.

U prva četiri mjeseca ove godine komercijalni smještaj je zabilježio milijun turista i gotovo tri milijuna noćenja više nego u istim mjesecima 2021. godine, objavio je DSZ.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.