Podolnjak: Vlast ne prihvaća narodne inicijative koje propitkuju neku politiku

Vijesti 30. ruj 202116:35 > 19:30 1 komentar

Profesor s Pravnog faulteta u Zagrebu Robert Podolnjak u Newsroomu je komentirao Zakon o referendumu.

“Ustavno-pravna struka godinama ponavlja da prvenstveno moramo regulirati ustavni okvir. Ovih sadašnjih 10 posto je previsok broj i to što je postotno definiran otežava svakoj inicijativi je rpostoji nesrazmjer između stvarnog broja birača koji prebivaju u RH i onog broja nominalnog kojeg vodi ministarstvo uprave”, kazao je Podolnjak i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Prema DZS-u, postoji oko 350.000 birača više prema popisu koji vodi ministarstvo uprave i pravosuđa u odnosu na procjene broja stanovnika, odnosno broj punoljetnog stanovništva koje imamo u Hrvatskoj.”

U Hrvatskoj je 67 puta teže ostvariti zahtijevani broj potpisa nego u Švicarskoj, dodaje Podolnjak.

Ističe da je lokalni referendum “mrtvo slovo na papiru” te da tu nema uspješnih referenduma.

“Izuzetno je teško nekoj inicijativi prikupiti 20 posto potpisa u nekoj lokalnoj samoupravi, čak i u manjim općinama, da ne govorimo o većim gradovima i županijama – to je nemoguća misija”, navodi Podolnjak.

“Ovdje bi trebalo primjenjivati izravnu demokraciju na pitanjima od životnog interesa građana koja nisu politička, ideološka nego komunalna i to je nemoguće”, dodaje.

Podolnjak savjetuje ministru pravosuđa i uprave da ode u Sloveniju i neka tamo provjeri kako je uređeno primjena e-potpisa. Ističe da Slovenci to rade jako dugo te da se online putem provodilo i popisivanje stanovništva i da ne treba sumnjati u neke prijevare.

“Sada tvrditi građanima da je nemoguće provesti tako nešto, to pokazuje totalnu odbojnost da se to bolje regulira”, navodi i dodaje da bi e-potpis olakašao prikupljanje potpisa, kao i njihovu vjerodostojnost.

“Činjenica je da svaka državna vlast, bez obzira koja politička opcija bila na vlasti, nikad nije prihvaćala prvenstveno narodne inicijative koje su u određenom trenutku dovodile u pitanje određenu politiku ili zakone koje je predlagala određena vlada ili parlamentarna večina”, naglasio je Podolnjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare