Pogledajte kako Vlada prekraja izborne jedinice

Vijesti 11. svi 202308:20 0 komentara
N1 / Božidar Lončar/Ilustracija

Konačni prijedlog novog zakona o izbornim jedinicama još uvijek ne postoji, ali već se ipak naziru konture načina na koji ćemo izaći na sljedeće parlamentarne izbore.

Kako piše Novi list, prema neslužbenim informacijama varijanta koja je u ovom trenutku u optjecaju je ta da bi se otoci Rab i Krk iz osme prebacili u sedmu izbornu jedinicu jer bi ona ostala bez birača iz zapadnog dijela Zagreba.

Zbog Grada Zagreba trpe druge jednice

Dakle, osma izborna jedinica sastoji se od Grada Rijeke, zapadnog dijela PGŽ-a i cijele Istarske županije. Sedma se dosad sastojala od južnog dijela Zagreba, jugozapada Zagrebačke županije, cijele Karlovačke županije te istočnog dijela PGŽ-a. Međutim, prema neslužbenim informacijama sedma jedinica ostala bi bez zagrebačkih naselja Jarun, Vrbani, Gajnice, Stenjevec, Malešnica i Špansko, a zauzvrat bi dobila otoke Rab i Krk.

Što se tiče ostalih izbornih jedinica, gotovo sve će pretrpjeti određene promjene. Najveće se odnose na Grad Zagreb koji će ubuduće biti u tri, a ne više u četiri izborne jedinice. Prema neslužbenim informacijama ostat će prva izborna jedinica, koja se prostire preko šireg središta glavnog grada. Ostat će i druga, koja se sastoji od istočnog dijela Zagreba te Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. Zagreb će biti u trećoj jedinici, ali tu stvari još uvijek nisu do kraja jasne. Naime, prema nekim informacijama treća jedinica bit će ona koja se dosad nazivala šestom, odnosno jugoistočni Zagreb, dijelovi Zagrebačke županije te Sisačko-moslavačka županija.

Veliki će se zahvat raditi i u četvrtoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju. Naime, ovaj je dio Hrvatske najviše pogođen povećanim iseljavanjem stanovništva u sjeverne dijelove Europske unije, pa je Vlada nakon odluke Ustavnog suda bila pred dvojbom hoće li smanjiti broj zastupnika iz ove županije ili će joj biti dodani dodatni dijelovi neke druge. Čini se da je prevladalo ovo drugo rješenje, pa će tako ovoj jedinici biti pridruženi neki dijelovi Koprivničko-križevačke županije, a navodno je u igri rješenje prema kojem bi se u ovu jedinicu prebacio i sam Grad Koprivnica, piše Novi list.hr.

Slavonski rošomon

Nesrazmjer broja birača postoji i u petoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Vukovarsko-srijemsku, Požeško-slavonsku i Brodsko-posavsku županiju. Ovdje je nesrazmjer manji, ali će se vjerojatno ipak morati posegnuti na neke jedinice lokalne samouprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Dosadašnja treća izborna jedinica, koja se sastoji od Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, također će doživjeti neke promjene. Postoji mogućnost da se Novi Marof, Varaždinske Toplice i još neke općine pridruže drugoj izbornoj jedinici.

Ustavni sud ukinuo je Zakon o izbornim jedinicama u veljači ove godine i odlučio da on prestaje vrijediti 1. listopada ove godine, do kada bi Hrvatski sabor trebao osigurati provedbu ustavnog jamstva jednakog biračkog prava. Na potrebu izmjene propisa po kojima se provode parlamentarni izbori Ustavni sud upozorio je još 2010. godine jer su neke izborne jedinice već tada kršile zakonski uvjet da broj birača ne smije odstupati od prosjeka za više od pet posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!