Pogledajte što zambijski mediji pišu o slučaju uhićenih Hrvata

Vijesti 12. sij 202317:32 0 komentara
cottonbro studio/Pexels/Ilustracija

Zambijski medij Lusaka Times izvijestio je u četvrtak o puštanju na slobodu osam hrvatskih državljana, koji su optuženi za pokušaj trgovine četvero djece kongoanskog podrijetla.

Navode da je na sudu donesena odluka da budu pušteni uz jamčevinu u vrijednosti od oko 1010 eura po osobi, uz mjeru oduzimanja putnih dokumenata, a nastavak suđenja očekuje se 23. siječnja.

Lusaka Times piše da su tri svjedoka svjedočila na današnjem trosatnom ročištu. Prva dva svjedoka iz hotela u Ndoli kazala su kako je u prosincu jedna osoba rezervirala sobe u ime svih Hrvata. Nakon što su se četiri para već bila prijavila, otkriveno je da svaki ima dijete kongoanskog podrijetla u svojoj sobi.

“Ostali su pet dana, a po povratku u zračnu luku svaki je par imao po jedno afričko dijete. Primijetili smo da imaju djecu tek treći dan kada je jedna od spremačica zatekla uplakanu bebu staru tek nešto više od godinu dana”, rekla je voditeljica hotela, piše Lusaka Times.

Svjedočila je i službenica imigracijskog odjela zračne luke u kojoj su hrvatski državljani uhićeni. Ispričala je da je 7. prosinca prošle godine dobila informaciju da Hrvati planiraju napustiti zemlju s djecom preko njihove zračne luke. I ona je rekla da su imali četvero djece za koje se sumnjalo da su iz Konga, što je alarmiralo njihov odjel da to tretiraju kao potencijalnu trgovinu ljudima.

“Nakon dojave, upozorila sam policajce na izlazu i u 11.30 sati sam obaviještena da su isti ljudi na izlaznoj kabini”, rekla je svjedokinja.

Dodala je da je nakon pregleda putovnica otkriveno da su Hrvati u zemlju ušli kao obični građani, dok su podaci pokazali da su djeca ušla zasebno preko granice Sakanya.

Nadalje, medij prenosi njezinu izjavu da su optuženi predočili navodne dokumente o posvajanju iz kojih proizlazi da nisu otišli u Kongo, već su bili u Zambiji. Na pitanje kako su posvojili djecu, a da nisu morali putovati u tu zemlju, rekli su da im je kongoanski odvjetnik pomogao u tome.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!