Pokos za N1 objasnio svoj model izbornih jedinica

Vijesti 03. stu 202217:15 1 komentar

Demograf Nenad Pokos gostovao je u Newsroomu i komentirao svoj prijedlog promjene Zakona o izbornim jedinicama te kako bi se ta izmjena mogla odraziti na ishod sljedećih parlamentarnih izbora.

“Broj stanovnika ne odgovara izbornim jedinicama, što smo vidjeli nakon objave popisnih rezultata 2021. godine. Moja ideja je bila da se korigiraju izborne jedinice tako da svaka ima podjednak broj birača. Moj je prijedlog bio da se krene od 10. jedinice. Hrvatska ima najneobičniji oblik teritorija u svijetu i nemamo puno mogućnosti kombinirati”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, nastojao je izraditi model kojim bi se izborne jedinice sastojale prosječno od 332.000 birača. “Ja sam samo korigirao postojeće stanje”, rekao je.

“Profesor Goran Čular danas je u medijima rekao da je moj model loš, ali on je zainteresirana strana. Koliko znam, on je član GONG-a, koji je predložio šest izbornih jedinica, s kojima bi se poštivale županijske granice, a Grad Zagreb se dijeli na dvije jedinice. Ja nisam zainteresirana strana. Iza mene ne stoji niti jedna stranka ili udruga. Profesor Čular nije u takvoj poziciji i mora zagovarati ono što je predložio GONG. Ja sam samo htio popraviti postojeći izborni zakon, kako bi se napokon dogodio nekakav pomak, kako bi se neki makli iz letargije, jer se ne poduzima ništa”, rekao je.

Kaže da je htio nešto predložiti. “Nikakvi politički motivi me nisu vodili. Svatko tko će se zabavljati izbornim jedinicama vidjet će da ništa drugo nije moguće. Ja se više neću time baviti”, rekao je.

“Što se tiče prve izborne jedinice, vodio sam se principom da se ne cijepaju zagrebačke gradske četvrti. Zato u nju ulazi dio Grada Zagreba. Inače bi cijela Zagrebačka županija bila nelogična, jer bi obuhvaćala veliko područje bez teritorijalne povezanosti”, rekao je.

Kako navodi, postoji i drugi način da se raščlani istočna Hrvatska. “To bi bilo da Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska čine jednu izbornu jedinicu. Tako bi od prosjeka odstupala samo za 14.000 stanovnika, pa bi opet morali izdvojiti Našice i pripojiti Brodsko-posavskoj. Ne bi imali zapad-istok, nego sjever-jug”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare