Policija ima važno upozorenje za bicikliste

Vijesti 27. lis 202214:14 0 komentara
bicikl. vožnja biciklom, bicikliranje
Unsplash / Ilustracija

Nakon što je u srijedu navečer kod Nove Gradiške u naletu auta poginuo reflektirajući neoznačen biciklist, policija je upozorila bicikliste da su noću, te u slučaju smanjene vidljivosti i danju, dužni biti označeni prslukom, odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Kako su u četvrtak objavili iz brodsko-posavske policije, oko 20,30 sati kod Šumetlice je poginuo 65-godišnjak koji je, neoznačen reflektirajućom materijom, sredinom ceste gurao bicikl, a na kojega je prebrzo vozeći automobil naletjela 66-godišnjakinja.

Nekoliko sati ranije, također zbog prebrze vožnje, 20-godišnjak je automobilom udario i lakše ozlijedio 67-godišnjeg biciklista koji nije imao upaljena svijetla niti je bio označen reflektirajućom oznakom, a zbog čega će uz vozača automobila biti prekršajno prijavljen.

U policiji navode kako su u ovoj godini dosad evidentirali 52 prometne nesreće u kojima su sudjelovali biciklisti – ukupno je ozlijeđeno 46 osoba (12 teže, 30 lakše i četiri bez ozljeda), te s materijalnom štetom osam prometnih nesreća.

Upozoravaju kako jedan dio biciklista i nadalje ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila koji pritom nalijeću na njih, a što ponekad završava i smrtnim stradavanjem, pa stoga podsjećaju na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima je propisano da:

– vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

– za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna.

Bicikliste upozoravaju kako je Zakonom propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U protivnom, vozač bicikla kaznit će novčanom kaznom od 500 kuna.

Podsjećaju ih da, bez obzira na njihovu sposobnost, vještina upravljanja i manevriranja biciklom nije dovoljna, da im bicikl treba biti tehnički ispravan, a oni poznavati i pridržavati se prometnih propisa. Uz to, navode ih da povećaju svoju vidljivost u prometu reflektirajućom opremom te, ako postoje, koriste biciklističku traku ili stazu i ne kreću se kolničkim trakama za ostala vozila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!