“Benzinskoj prijetila eksplozija, a policajci su mogli biti zapaljeni u vozilu”

Vijesti 22. svi 202209:54 > 15:43 6 komentara
N1

Više stotina navijača iz kolone koja se iznenada zaustavila na A1 na odmorištu Desinec prema Splitu krenulo je u agresivni napad na 16 policajaca koji su bili tamo, uz uporabu raznih predmeta, a bačena je i zapaljena baklja u blizini benzinske crpke, rečeno je na konferenciji za novinare zagrebačke PU. Uhićena su 43 navijača, a ozlijeđeno je 35 osoba, od toga 15 navijača i 20 policajaca. Jedan policajac je zasad teže ozlijeđen.

Policija će konferenciju za medije održati u 14 sati, a možete je pratiti uživo na N1 televiziji i na našem portalu.

Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost, kazao je:

“Utakmica koja se jučer održala je za nas visokorizičo okupljanje. Imamo vrlo iskusne djelatnike koji imaju bogato iskustvo u osiguranju takvih utakmica. Samo osiguranje je provedeno s najveće razine rukovoditelja, njome je rukovodio sam načelnik PU. Što se tiče samog plana i procjene ocijenjujemo ih danas kao vrlo dobre. Angažiran je dovoljan broj policijskih službenika. Dokaz ovome što govorim je cijela sezona koja odigrana s nizom viskorizičnih utakmcia bez incidenata”, kazao je u početku.

vezane vijesti

Organizator zabranio ulazak s transparentima

Osvrnuo se na navode da se potencijalni razlog za napad krije u nemogućnosti ulaska navijača Torcide s transparentima.

“Želimo jasno naglasiti da je organizator utakmice prije 4 dana uputio uputu Hajduku i navijačima koja je procedura ulaska s transparentima, a to je da je potrebno ući dva sata prije početka utakmice donijeti transparent na pregled i onda postaviti ga na stadion. Iz nekog razloga navijači Hajduka su se oglušili i željeli su neposredno prije početka utakmice ući s transparentima, što je u nadležnosti kluba koji donosi odluku o tome. Policija samo asistira”, kazao je Barić.

Agresivan napad

Rekao je da ništa nije davalo povoda da će se ovakvo što dogoditi.

“Međutim, kada je kolona došla nasuprot postaje Desinac, stali su i zablokirali sva tri traka. Naglo su istrčali i krenuli u napad na policijske službenike koji su bili uključeni u osiguranju. Kao što ste mogli vidjeti na snimkama, kolege su bile brojčano nadjačane. Naših kolega je tamo 16, a počinitelja je bilo nekoliko stotina”, rekao je Barić ističući da je napad bio agresivan.

Kazao je da su navijači koristili boce, kamenje, palice, lanace, stolove, aparate za gašenje požara i svega što su mogli naći na području benzinske postaje.

“Nakon što su odbili poslušati upozorenje policije, upotrijebljena su sredstva prisile, a kada ni to nije dalo rezultata u jednom trenutku su ispalili nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja do znanja da se prekine s napadom. Takav postupak je doveo do toga da su s navijači se zaustavili privremeno, što je dalo vremena da dotrče u pomoć dodatne policijske snage koje su bile odsječene”, rekao je Barić.

Benzinskoj postaji je prijetila eksplozija

Komentirao je i izjavu da je policija na stadionu bila “Mamićevska”.

“Takve izjave policija smatra krajnje uvredljivima, posebno kada imamo intervenciju u kojoj je 20 policijskih službenika ozlijeđeno. Policija je sinoć radila svoj posao u cilju zaštite osobnog života, života kolega, ali i svih napadača koji su bili direktno ugroženi jer je napad izvršen i zapaljenim pirotehničkim sredstavima i raketama. Radilo se o benzinskoj postaji, a znate i sami što znači otvoreni plamen na benzinskoj postaji. Možete zamisliti što bi bilo da je došlo do zapaljenja i eksplozije na benzinskoj postaji i o kakvim razmjerima bi danas govorili”, istaknuo je Barić.

“Kolege na benzinskoj postaji su bile okružene. Zabarikadirali su se u službeno vozilo, a navijači su otvarali vrata, razbijali ga i ubacili baklju. Situacija je bila do te mjere da je dobro da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu. Nakon toga stiže pomoć i uspostavljen je red i mir”, rekao je načelnik PU zagrebačke Marko Rašić.

Uhićena su 43 navijača koja su sudjelovala u incidentu. Ozlijeđeno je 35 osoba, od toga 15 navijača i 20 policajaca.  Prema novim saznanjima, među ozlijeđenima su i četiri navijača koja su zadobila ozljede iz vatrenog oružja, odnosno od metaka koji su se odbili.

Među uhićenima je jedan maloljetnik, 11 mlađih punoljetnika, a ostali su punoljetne osobe. Rečeno je i da su dvojica policajaca pucala u zrak, a treći je pucao u zrak i tlo. Govoreći o opravdanosti, kazali su da su njihovi životi bili ugroženi, kao i životi svih koji su se nalazili u benzinskoj postaji.

Tijek događaja pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare