Policija poslala upozorenje građanima koji odlaze na skijanje

Vijesti 05. sij 202313:33 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

S obzirom da provalnici koriste to što u domovima nema njihovih vlasnika, policija je u četvrtak sve one koji u ovo vrijeme odlaze na skijanje, godišnje odmore ili putovanja upozorila da poduzmu sve kako bi zaštitili svoje domove od provala.

“Ukoliko odlazite na put, pobrinite se za mjere zaštite svog doma”, poručili su građanima iz Istarske policije i savjetovali ih kako da pojačaju oprez i mjerama samozaštite smanje mogućnost za provale.

Napominju kako su lani na području Istre zabilježili 224 provale u domove, odnosno u kuće i stanove, u koje se najčešće provaljivalo nasilnim otvaranjem vrata ili prozora, ponekad i kroz tek djelomično otvorene prozore ili balkonska vrata.

S ciljem prevencije provala i krađa iz domova, posebice ako građani odlaze na putovanje, policija preporučuje poduzimanje odgovarajućih i jednostavnih mjera samozaštite.

Savjetuju ih da zaključavaju vrata bez obzira koliko dugo će biti odsutni, da ne zaboravljaju na otvorene prozore ili balkonska vrata, ne ostavljaju ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće ili ispod kamena).

Ne objavljujte na društvenim mrežama da ćete biti odsutni iz doma

Građanima predlažu i da ključeve stana i poštanskog sandučića ostave kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu, kao i da ne pričaju svima kako odlaze te ne ostavljajte poruke na društvenim mrežama o tome da će biti odsutni.

Ne bi trebali niti spremati cvijeće s balkona i prozora, jer tako ostavljaju poruku da su odsutni, za novac i druge dragocjenosti najbolje je da ih ne ostavljaju u posudama na kuhinjskim policama ili u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer lopovi najprije traže upravo na tim mjestima.

Policija ih poziva i da zapišu serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografiraju kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati, da novac i kreditne kartice ne drže zajedno, pogotovo ne s PIN brojevima, kao i da spreme ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti te, ako ga imaju, ne zaborave uključiti alarmni sustav.

Ne pokušavajte sami uhvatiti provalnika jer je možda naoružan

Također, ukoliko po povratku u svom domu zateknu provalnika, iz policije apeliraju na građane da ga ne pokušaju sami uhvatiti jer je možda naoružan, već ih odmah nazovu na broj 192.

Napominju kako im u hvatanju kradljivaca može pomoći ako dobro zapamte njihov opis ili marku vozila i registracijsku oznaku.

Nakon što uoče da im je provaljeno u dom, odmah trebaju pozvati policiju i ništa ne dirati ili spremati kako ne bi uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!