Policija poslala upozorenje vozačima koji kreću na godišnje odmore

Vijesti 12. kol 202214:28 > 14:30 0 komentara
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/ilustracija

Za produženi vikend očekuju se gužve na prometnicama koje vode prema moru pa je policija poslala posebno upozorenje vozačima koji kreću na godišnje odmore. Iz policije pozivaju vozače da se pridržavaju prometnih pravila te da budu oprezni u prometu.

Ovog se produženog vikenda, zbog povećanog intenziteta prometa na našim cestama, očekuju gužve na prometnicama koje vode prema moru te prilazima marijanskim svetištima.

Gdje se očekuju najveće gužve?

Najveći zastoji i kolone očekuju se na ulazima i izlazima s autocesta, posebice na autocesti A1 na naplatnim postajama Lučko i Demerje (proteklog vikenda na ovim naplatnim postajama ukupno je ušlo i izašlo preko 225.000 vozila), potom dionici autoceste A1 od čvora Lučkog do čvora Bosiljevo, Istarskom „Y“, izlazu s autoceste A2 kod Trakošćana, na Zagrebačkoj obilaznici, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, važnijim državnim cestama koje vode prema moru, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i sl.

PROČITAJTE JOŠ

Povećani intenzitet prometa povećava i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima. Kako se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno sudionika u prometu koji grubo krše osnovne prometne propise, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu će pozornost posvetiti sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti, priopćili su iz policije.

Aktivnosti će se poduzimati na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvetit će se autocestama i važnijim državnim cestama.

Četiri glavne ubojice u prometu

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji „iskaču“ iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“: vožnju pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela. Uz to, posebna će se pozornost posvetiti i prekršajima motociklista.

U cilju postizanja maksimalne moguće protočnosti cestovnog prometa, na opterećenim dionicama cesta, odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostaviti će se i fizičko upravljanje prometom.

Apel policije

Policija apelira na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravaju na sljedeće:

– prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila (provjeriti ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.),

– prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama,

– na putovanje krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena,

– ako je to moguće, izbjegavati polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak popodne, subotu ujutro, nedjelju poslijepodne).

Osim toga, policija podsjeća vozače i na sljedeće zakonske obveze i dužnosti:

– nemojte konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

– koristite sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

– pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

– koristite zaštitnu kacigu,

– brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, a naročito budite oprezni kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),

– poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom),

– poštujte ograničenja data promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama,

– prilikom vožnje autocestom, krećite se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristite samo za pretjecanje,

– na autocesti nemojte zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene,

– prilikom vožnje autocestom ne prelazite vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretječite prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držite potreban razmak, ne požurujte vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, nemojte izvoditi bilo koju drugu radnju kojom biste ugrozili ili doveli u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu,

– prilikom vožnje u koloni držite dovoljan razmak između vozila,

– bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

– u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite,

– ne koristite mobitel tijekom vožnje, a ako je to neophodno, koristite ga isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruku,

– pridržavajte se naredbi policijskih službenika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!