Političari i Uprava peru ruke: Tko će odgovoriti na pitanja o pljački u INA-i?

Vijesti 29. kol 202222:12 1 komentar
Igor Kralj/PIXSELL

Dva dana od uhićenja izvršitelja pljačke stoljeća u INA-i - oglasila se i Vlada. Premijer Andrej Plenković komentirao je slučaj na marginama sastanka na Bledu, a ministar gospodarstva Davor Filipović na sastanak je pozvao Upravu INA-e za koju, kaže, ima niz pitanja.

Ni na jedno od njih danas nije dobio odgovor, barem ne javni.

Iz vlasti pljušte čestitke istražiteljima, a oporba traži ostavke i izbore.

Čelni ljudi INA-e šutke bježe nakon kratkog 45-minutnog sastanka s resornim ministrom. Pred njim su valjda bili rječitiji. I prije sastanka najavio je izvanredni nadzor.

“Zatražit ću izvanrednu reviziju plinskog poslovanja INA-e za 2020., 2021. i dio 2022. godine, ta revizija treba obuhvatiti ulogu interne revizije, eksterne revizije, uprave i nadzornog odbora INA-e. Jako je važna da revizija pregleda sve ugovore o plinskom biznisu i uvjete po kojima određeni partneri nabavljaju plin.”

O kriminalu i šteti teškoj milijardu kuna, iz INA-e tek šturo priopćenje u kojemu skidaju odgovornost sa sebe.

vezane vijesti

“Uprava i Nadzorni odbor INA-e nisu odlučivali o spornim ugovorima koji su predmet USKOK-ove istrage. Damir Škugor, koji je menadžer tri razine ispod Uprave INA-e, imao je ovlasti potpisivati ugovore u vrijednosti do 20 milijuna eura uz supotpis njegovog zamjenika. Sukladno svojim ovlastima, Damir Škugor je potpisnik svih ugovora koji su predmet istrage. INA će pokrenuti postupak raskida radnog odnosa s Damirom Škugorom, revidirati sve postojeće ugovore o prodaji plina i pokrenuti sve moguće pravne radnje”, poručuju iz Uprave.

Vrh vlasti na sebi ne nalazi političku odgovornost. Štoviše – smatraju da si mogu čestitati.

“Čestitao bih Ministarstvu financija i svim njihovim službama, policiji, DORH-u i svima koji su sudjelovali u razotkrivanju ove afere”, poručuje ministar Filipović.

“Čestitam svima koji su sudjelovali u otkrivanju ovog slučaja”, kaže i premijer Plenković.

A na nezgodno pitanje: Kako se to Uprava, u koju pola članova postavlja upravo Vlada, upravlja kompanijom pa da je moguće maznuti milijardu na samo jednom ugovoru, premijer lopticu vraća opet na – Upravu. “Kako im je ovo promaklo meni nije poznato, očito da sustav unutarnjih kontrola nije bio prestrog”, kaže.

I ključni ministri, više manje sliježu ramenima kad ih se suoči s činjenicom da je usred energetske krize najveća energetska kompanija “lakša” za milijardu kuna u megaprevari.

Ono što slijedi je hitna sjednica Nadzornog odbora već u srijedu. Zatražili su je i MOL i Vlada.

Smjenu uprave INA-e, barem njezinih hrvatskih članova, Vlada zasad ne spominje. No, premijer burno reagira na konstatacuiju novinara da je onda zadovoljan njihovim radom.

Neke nove odgovore donijet će, vjerojatno, sjednica Nadzornog odbora INA-e u srijedu.

Više pogledajte u prilogu Nataše Božić Šarić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare