Politički analitičar za N1: Radić me podsjeća na Pupovca, a ova Vlada na Vučićevu

Politički analitičar Jaroslav Pecnik gostovao je u Newsroomu kod našeg Domagoja Novokmeta, gdje je komentirao novu vladajuću koaliciju.

“Jasno da je to brak bez ljubavi, naprosto iz nužde, i da će igrati na dva razboja. Jedan razboj je Andrej Plenković i program Vlade gdje nema svjetonazorskih pitanja”, a drugi je Domovinski pokret koji će inzistirati na koalicijskom sporazumu koji se u javnosti ne vidi.

Pecnik kaže kako je situacija napeta jer “svatko svakome radi o glavi, Plenković vjerojatno sanja o preslagivanju u dogledno vrijeme, da se makne od ovih ljudi, a tu je, naravno, Milorad Pupovac da uskoči.”

“DP opet ima svog Ivana Anušića koji računa na poziciju nasljednika, naravno ukoliko Plenković ode… Jer on naprosto gleda dobru ponudu i ako se može za nju izboriti reći će: “Ćao đaci, odo ja u Bruxelles, a vi se snalazite.””

Ova Vlada me sve više podsjeća na Vučićevu. Mi se polako približavamo toj brutalnosti, ako pogledate ove borbe tko ima doktorat, nema doktorat, to su sve problemi i Vučićeve vlade”, rekao je analitičar i dodaje:

“On ima Marka Đurića, koji je sada postao ministar vanjskih poslova, a Plenković ima Marka Milića koji ustvari ima funkciju značajniju od mnogih drugih”.

“DP je u predizbornom programu bio za totalnu reviziju što je bilo bedasto jer nije bilo šanse da na to Plenković pristane. Sada je jasno da je to bio ulog kako bi dobili upravo ono što su dobili”.

Što se tiče privatnih poslova u sektoru energetike, odnosno tvrtke Bossgas Plin, koja je uvlasništvu brata novog ministra gospodarstva Marka Šušnjara, Zvonimira, Pecnik kaže:

“Kod nas sve što je javno u politici postaje privatno. Naravno da se radi o čisto klijentelističkom odnosu, da bude raspodjela resora u kojima su svi ovi silni novci u igri.”

Mario Radić me pomalo podsjeća na Pupovca – dugo se vrtio oko svih vlasti, ali bi uvijek ipak delegirao druge ljude, a zapravo vukao konce. Pecnik je dodao i kako je jasno da je Penava formalni predsjednik, ali kako je “Radić taj koji vuče konce. On nije naivan čovjek”, dodaje.

Pecnik predviđa kako će Bartulica vjerojatno proći u Europski parlament: “Njemu je to ambicija, tako da on neće biti problem. Ono što Stjepo Bartulica predlaže – preispitivanje SDSS-a, SNV-a, Novosti… naprosto je necivilizacijski i bezobrazno.”

Pecnik se dotakao i Hrvatskog tjednika i izrazio čuđenje što takvo “smeće nad smećem, koje promovira ustašiju” nikome ne predstavlja problem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.