Politički konzultant: Možemo! ima svoj juriš, a SDP im dođe kao privjesak

Vijesti 12. ruj 202221:43 1 komentar

Politički konzultat Aleksandar Musić analizirao je u Newsnightu razlaz SDP-a i Možemo!, koji je usporedio s babuškom.

“Otvorite najveću, stvori se manja pa još manja i tako sve do srži problema. Spominju se neki SDP-ovi pročelnici koji su prebjegli Tomislavu Tomaševiću, nominalno su još uvijek u SDP-u, ali Viktor Gotovac ima osjećaj da ne može više računati na njih”, rekao je Musić pa dodao:

“Drugi dio priče je da on ima određeni legitimni prigovor na činjenicu da jedna aktivistička grupacija ne želi previše slušati, oni su na svetoj misi, imaju svoj juriš i tu im SDP dođe kao neka vrsta privjeska. Kada tu situaciju prebacite na makro razinu, problem je to što vama raskid odnosa s jedinim plauzibilnim koalicijskim partnerom na razini države radi grada Zagreba je nešto suludo.”

VEZANA VIJEST

Musić vjeruje i da važnu ulogu igra to što je Peđa Grbin percipiran kao slabi lider.

“Puno govori, nitko ga ne čuje. U takvoj situaciji ne može si dopustiti neku vrstu neposluha i da izgleda kao još slabiji lider”, pojasnio je Musić.

Govoreći o autonomiji gradskih organizacija, rekao je da je imaju samo na papiru.

“Često se zaboravlja ili ne želi čuti, da iako stranka djeluje u demokratskom poretku, ona se ne može voditi demokratski jer nekad mikro ciljevi postanu žrtve makro ciljeva”, kazao je Musić.

Ističe da zagrebački SDP treba prvo preispitati koji su im prioriteti, pritom uzimajući u obzir da ih nema u pola Zagreba, te poraditi na tome kako bi uopće “došli u poziciju da se bavite višom matematikom, ideološkim ukrasima, Trgom Aleksandre Zec, vraćanjem Trga maršala Tita.”

VEZANA VIJEST

Musić je rekao da su i SDP i Možemo! na gubitku ako se makropolitički gleda kolike su im šanse za osvajanje vlasti nakon ovoga, ali i da će Gotovac podnijeti najveću cijenu jer je uletio između dvije vatre. Istovremeno, smatra da se u HDZ-u ne bave previše niti s SDP-om niti s Možemo!.

“Kada bi se morao u ovom trenutku morao kladiti, mislim da će Andrej Plenković ići po treći mandat. Iako ljudi to gledaju kao neku sudbinu, imamo priču s Europskom komisijom i ako se to izjalovi, ide po treći mandat. Neovisno o tome, ako mu trenutak bude, bliža mu je opcija izlaska na bojno polje po treći mandat”, dodao je Musić.

Napominje da je problem SDP-a nedostatak istaknutih imena.

“Da sada probate navesti pet imena koji se trude i fajtaju, neće moći niti tri. Primjerice, Sabina Glasovac je bila jako aktivna do prije godinu dana, ali ona je proglasila političku penziju. Mirela Ahmetović je bila jako agresivna, netko joj je vjerojatno rekao da se umiri preko ljeta jer je tanka granica između bivanja srčanim i iritantnim. Ostao je samo još Mišel Jakšić koji je jedini koji nešto govori i daje do znanja da želi doći na vlast. Ostali ništa, nula bodova, ne postoje”, navodi Musić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare