“Milanović želi biti hrvatski de Gaulle, ali ostavlja dojam balkanske svađalice”

N1

Politički konzultat Aleksandar Musić analizirao je u Newsnightu obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, odnos između Pantovčaka i Vlade te druge aktualne teme.

Musić kaže kako predsjednik Milanović pokušava biti hrvatski de Gaulle, ali zbog skromnijih sposobnosti i izvedbe prije će ostaviti dojam balkanske svađalice.

“Idemo malo demistificirati. Non stop se spominje Ustav, a malo tko govori o sadržaju. A sadržaj je sljedeći. politička borba ne prestaje dok nemate nekakvu vanjskopolitičku ugrozu ili svjetski rat. Unutarnja politika uvijek traje. Ove grupacije koje zbog svog političkog interesa jurišaju na HDZ, HDZ nisu uspjele izbaciti iz takta, ili sedla različitim povjerenstvima, performansima u Saboru i sad dovode tu političku borbu oko Ukrajine”, kaže Musić i dodaje kako se puno toga u toj borbi spominje poput floskule da Rusija ratuje protiv SAD-a.

VEZANA VIJEST

“Kao što nitko u Hrvatskoj 1991. godine nije trebao i smio reći da ne ratuje Hrvatska protiv JNA i četnika već ratuje netom ujedinjena Njemačka protiv Miloševićeve Jugoslavije ili relikata Sovjetskog Saveza, pučista u Moskvi i slično, tako da idemo maknuti taj dio koji se tiče ideologije”, objašnjava Musić i dodaje da je ono što je izrazito interesantno je to da iako Milanović misli da nastupa državnički uspješnije nastupa u užem političkom smislu.

“On je uspio ujediniti nekoliko bazena koje je uspio ujediniti na ovoj temi. Postoje frustracije Europskom unijom, UN-om, Sorošem i slično, Dakle, postoji taj jedan bućkuriš transideoloških tema koje se ovakvom retorikom mogu zakapariti u ovom trenutku”, smatra Musić.

“Milanovićeva retorika otužna”

Mišljenja je kako u ovom slučaju obuke ukrajinskih vojnika Hrvatska nema što pretjerano filozofirati.

“Mi smo mala, euroizirana zemlja, koja živi u Europi, koja posluje u Europi, čije granice čuva s hrvatskom policijom i Frontex i koja trguje s Europom i koja htjela ne htjela ovisi o europskoj energetskoj politici tu nekakav kvaziseparatizam, u nekakvom birtijaškom galamdžijskom kvazisuverenizmu nema smisla”, kaže Musić koji smatra da nitko zbog obuke ukrajinskih vojnika neće Hrvatskoj ništa zamjeriti.

Smatra kako mu je retorika Zorana Milanovića otužna te dodaje da se sad oporba nalazi između dvije vatre.

“HDZ je sad namirisao da postoji procjep između onoga što bi ljevica, koja dominira Saborom, trebala biti uz Ukrajinu i želje da na ovoj temi malo načne HDZ”, kaže Musić  i dodaje da se zbog toga povlače na neutralne teme ustava i zakona i napominje kako bi te stranke ljevice mogle imati problema sa svojim političkim partnerima u Europi.

O odnosu Milanovića i Plenkovića i njegovih ministara Musić kaže premijer i predsjednik nisu u istoj utakmici niti da imaju iste ustavne ovlasti.

#related-news_0

“Premijer je u puno osjetljivoj situaciji pogotovo na području ekonomske politike i vanjske politike, predsjednik tu ima puno više manevarskog prostora kojeg puno više politički nego državnički koristi”, kaže Musić i dodaje kako samo u nekoj naivnoj teoriji oni moraju surađivati i zajednički kreirati neke politike. “Od toga do kraja mandata neće biti ništa”, kaže Musić.

Komentirao je i činjenicu da neće biti dvotrećinske većine u Saboru.

“Svatko će morati taj potez objašnjavati nekolicini publika, kako onoj unutarpolitičkoj tako i onoj medijskoj pa i onoj diplomatskoj i razini Europske unije. Ne mislim da će biti kraj svijeta ako do toga dođe, ali sam poprilično siguran da će neki od saborskih zastupnika koji su poprilično grlati ovih dana, dobro se preznojiti u onom trenutku kada treba zaokružiti ovo ili ono tipkom na saborskom mjestu”, uvjeren je Musić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.