Politico svrstao Hrvatsku na mapu europske krajnje desnice

Vijesti 24. svi 202416:23 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Dugogodišnji napor da se ekstremističke snage zadrže izvan vlasti u Europi službeno je završen, piše Politico. Ulaskom Domovinskog pokreta u vladajuću većinu Hrvatska se svrstala u šest najdesnijih zemalja Europske unije.

Desetljećima su se političke stranke svih vrsta udruživale kako bi krajnju desnicu držale daleko od poluga moći.

Danas se ta strategija u Francuskoj poznata kao cordon sanitaire – raspada. Populističke i nacionalističke stranke jačaju diljem kontinenta.

Šest zemalja EU-a, Italija, Finska, Slovačka, Mađarska, Češka i Hrvatska, imaju ultradesne stranke u vladi, javlja briselski Politico.

U Švedskoj se opstanak izvršne vlasti oslanja na sporazum o povjerenju s nacionalističkim Švedskim demokratima, drugom najvećom snagom u parlamentu.

U Nizozemskoj je antiislamski populist Geert Wilders nadomak vlasti, nakon što je sklopio povijesni dogovor o formiranju najdesnije orijentirane vlade u novijoj nizozemskoj povijesti.

U međuvremenu, stranke krajnje desnice dominiraju anketama u velikom dijelu Europe. U Francuskoj, Nacionalno okupljanje čelnice krajnje desnice Marine Le Pen kotira na oko 30 posto, daleko ispred Renesansne stranke predsjednika Emmanuela Macrona, prema anketi POLITICO-a.

S druge strane Rajne, Alternativa za Njemačku, stranka pod policijskim nadzorom zbog svojih ekstremističkih stavova, druga je na izborima, u ravnopravnom sučeljavanju sa socijaldemokratima.

Kako se približavamo izborima za Europski parlament sljedećeg mjeseca, ove bi stranke mogle iskoristiti svoj zamah za formiranje moćnog političkog bloka.

 

 

 

U zemljama osjenčanim svijetloružičastom bojom, stranke krajnje desnice su na prvom ili drugom mjestu u anketama, prema POLITICO-voj anketi. U zemljama osjenčanim ljubičastom bojom te su stranke ili u vladi ili su dio vladajuće većine.

Krajnje desne stranke uključuju nacionalističku stranku Europskih konzervativaca i reformista, kojom dominiraju stranka Braća Italije i poljska stranka Pravo i pravda, te krajnje desnu stranku Identitet i demokracija, čiji članovi uključuju francuski Nacionalno okupljanje (i Alternativa za Njemačku prije nego što je izbačena u četvrtak nakon niza skandala).

Uključena je i mađarska stranka Fidesz, koja je 2021. istupila iz Europske pučke stranke desnog centra zbog zabrinutosti zbog demokratskog nazadovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare