Poljoprivrednici pozivaju na hitnu izmjenu pravilnika o solarnim panelima

Vijesti 16. ožu 202322:09 0 komentara
Pexels

Objašnjavajući Vladinu mjeru zadržavanja cijene enregenata na istoj razini do 30. rujna kad je riječ o električnj energiji, i sam premijer Plenković rekao je da neće moći ići tako u nedogled te da se nada padu cijene struje, ali i bržoj energetskoj tranziciji u cijeloj Hrvatskoj. Nažalost, taj proces energetske tranzicije još je manjkav i boluje od mnogih zakonskih rupa. Proizvođač rajčica Zvonimir Belić, vlasnik Rajske d.o.o, upozorio je na jednu od njih.

Na pitanje o tome koliko mu znači ovo zamrzavanje cijene, odgovara: “Ta mjera je odličan drugi korak. Prvi korak je bilo prvo zamrzavanje. Sad imamo drugi dio – a to je noćna mora svakog poduzetnika – neizvjesnost. Hoćemo li se moći prilagoditi. Naravno, mi pokušavamo sami sebi biti dostatni, ali nažalost baš staklenička proizvodnja kojom se mi bavimo ima specifičnu zakonsku regulativu, odnosno nije regulirano kako da staklenici postave solarne panele”.

“Država je to zakonski regulirala da je dozvoljeno postavljanje solarnih panela na krovove i na građevinsko zemljište. Ono što je kod nas specifično, da mi na krovove ne možemo staviti jer je biljkama u stakleniku potrebna sunčeva svjetlost. A drugi je problem što su staklenici na poljoprivrednom zemljištvu, dakle, nemamo mogućnost ni na koji način da budemo samodostatni”.

Upozorava da bi država hitno trebala regulirati pitanje postavljanja solarnih panela na poljoprivredna zemljišta: “Za nas bi to značilo da bismo mogli kompletnu električnu energiju za vlastite potrebe proizvoditi od solarnih panela. Ono što bi hitno trebalo nije komplicirano – u pravilniku se to može regulirati – da je za potrebe poljoprivredne proizvodnje dozvoljeno stavljanje solarnih panela na poljoprivredno zemljište”.

Kaže da su upozoravali na ovaj problem kroz kontaktiranje resornog ministarstva i medija: “Očekujemo da će se nešto poduzeti. Mi koji smo prošle godine potpisali ugovor u kolovozu, struja nam je poskupila deset puta. U slučaju kad bi prestale mjere, mi bismo morali plaćati deset puta skuplje nego što smo plaćali prije dvije godine”.

“Solarni paneli bi nas vratili na početnu poziciju od dvije godine što bi stvorilo sigurnost u našem poslovanju. Ulaganje se vraća kroz deset godina”, zaključuje.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!