Porasli prihodi i broj korisnika na tržištu elektroničkih komunikacija

Ekonomija 10. srp 202311:30 0 komentara
Kheng Ho Toh / Panthermedia / Profimedia

Broj korisnika na mrežama velikog kapaciteta veći je za 15,8 posto, a ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija porasli su za 8,4 posto.

Na kraju prvog tromjesečja 2023. ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija iznosili su 375.7 milijuna eura, što je povećanje za 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pri tome su prihodi od usluga širokopojasnog pristupa internetu viši za 8,3 posto, najma mreže i vodova za 33 posto, a naplatne televizije za 8,4 posto. U prvom je tromjesečju nastavljen trend porasta broja korisnika na VHCN mrežama kojih je, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, za 15,8 posto više.

Istovremeno, migracija korisnika s bakrene mreže na VHCN mreže je utjecala na smanjenje priključaka putem bakrene mreže, ali i na 33,9 postotni rast broja novih priključaka putem svjetlovodnih tehnologija u nepokretnim mrežama.

U prva tri mjeseca 60,8 posto kućanstava koristilo je neki oblik naplatne televizije što je utjecalo na nastavak trenda rasta prihoda od ove usluge. I dalje je najzastupljenija televizija na internetskom protokolu (IPTV) s više od 55,9 posto priključaka.

Na tržištu telefonskih usluga u nepokretnoj mreži nastavljen je višegodišnji trend smanjenja broja korisnika, prometa i prihoda. Podaci o tržištu elektrončkih komunikacija dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!