Porastao interes za obrtnička zanimanja: “Od njih se može lijepo živjeti”

Ekonomija 14. srp 202218:40 > 19:55
Christof STACHE / AFP/Ilustracija

Savjetnica za obrazovanje u Hrvatskoj obrtničkoj komori Nevena Kurteš komentirala je za Newsroom porast interesa za obrtnička zanimanja, pogotovo u Primorsko-goranskoj županiji.

Ističe da je Rijeka gdje su već u prvom upisnom roku popunjene kvote za upis stolara odličan primjer uspješne suradnje svih dionika u strukovnim obrazovanju pogotovo na lokalnoj i regionalnoj razini. Područna obrtnička komora u Primorsko-goranskoj županiji u partnerstvu, dodaje, s pojedinim školama osigurala je učenicima mjesta za obavljanje prakse.

vezana vijest

Sigurno su na povećanje interesa za strukovna zanimanja utjecale, kako kaže, i stipendije koje je učenicima dodjeljivalo Ministarstvo gospodarstva i nada se da će se takav model nastaviti i dalje.

“Treba raditi na svijesti o obrtničkim zanimanjima”

“U Hrvatskoj je godinama cijeli sektor obrtničkih zanimanja poptuno deficitaran. Treba još puno raditi, prije svega na svijesti o obrtničkim zanimanjima. To je obrazovanje  jednako vrijedno kao i gimnazijsko te se može raditi i zaraditi. Majstori koji polože majstorski ispit imaju jako dobro primanja jer mogu pokrenuti vlastiti posao i od toga jako dobro živjeti te zaposliti i druge ljude na taj način”, poručuje.

Navodi da Hrvatska obrtnička komora godinama radi na promociji obrtničkih zanimanja i ove godine su se okrenuli Tik Toku, društvenoj mjreži na kojoj mladi provode najviše vremena pa su i tamo reklamirali obrtnička zanimanja.

Naglašava kako treba maknuti stigmu s obrtničkih zanimanja. “Nisu manje vrijedna, od njih se može lijepo živjeti”, rekla je Nevena Kurteš.

Građevinska zanimanja, zidari, tesari, krovopokrivači, uvijek su deficitarna zanimanja, navodi. Zatim slijede zanimanja u strojarstvu, turizmu i ugostiteljstvu gdje nedostaju kuhari i konobari, ali zanimanja iz osobnih usluga, kaže da se frizeri žale da ne mogu naći kvalificirane radnike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.