Posavec: Mea culpa, ali to nije kazneno djelo, 10.000 kuna je bila donacija

Vijesti 11. stu 202110:56 > 13:17 4 komentara
N1

Bivši župan Međimurske županije Matija Posavec gostovao je u N1 Studiju uživo. Danas će predati potpise i ponovno se kandidirati za međimurskog župana, poziciju s koje je prije dva mjeseca odstupio zbog istrage o trgovanju utjecajem.

Rekao je da nigdje nije doživio ružan pogled, osudu ili nešto zbog čega bio mi trebalo biti neugodno. “Razgovor s ljudima, grupa podrške i tisuće poruka ne daju mi za pravo da se ne kandidiram”, kaže.

“Nekoga imenovati u Upravno vijeće nije zapošljavanje. Imenuje ih čelnik tijela po funkciji… Čovjek je privatni poduzetnik i osam je godina bio u tom Upravnom vijeću”, rekao je Posavec, pa pojasnio: “Desetak dana prije izbora čovjek je došao, rekao ‘kampanja je, ideš na izbore, ovo je moja privatna donacija'”. Kaže da je novac na račun položio njegov suradnik jer je donator htio ostati anoniman.

VEZANE VIJESTI

Posavec odbacuje tvrdnju da je tih 10.000 kuna bilo mito: “Mito je kada nešto za taj novac napravite.”

“Mea culpa, ali to nije kazneno djelo, nije to mito. Bila je predizborna kampanja, razgovarate sa stotinama ljudi”, rekao je.

Što se tiče zapošljavanja, rekao je da su svi natječaji provedeni u skladu sa zakonom. Sporna dva radna mjesta bila su na određeno vrijeme, pripravničke pozicije i bio je raspisan natječaj, istaknuo je bivši međimurski župan.

Žao mu je zbog svega

Kaže da mu je žao zbog svega što se dogodio. “Imao sam najmanju plaću, pazio sam na što se troši javni novac, nikad nisam uzeo dnevnicu… Bio sam oprezan. Ovih 10.000 kuna nema veze s javnim novcem, radi se o privatnoj donaciji… Ne bih htio da mi netko sudi, a nema na raspolaganju sve činjenice. Ako sam nešto napravio mislim da to ne ide u domenu kvalifikacija koje mi se stavljaju na teret… Na poziciji koju obnašam svakodnevno ste u komunikaciji sa stotinama ljudi. Dolaze s raznim zahtjevima… Vodite jednu sredinu kako najbolje znate”, govori Matija Posavec.

“U politici su građani poslodavac”

Ponovio je da mu je neugodno, no u politici su građani poslodavac. “Građani će ocijeniti trebaju li me kazniti ili ne, a najbolji način su izbori. Radije ću da me građani kazne zbog tereta koji mi je na leđima nego da bude ovijeno velom tajne”, kaže.

“Nisam aktivirao saborski mandat, nisam uzeo punu plaću na koju sam imao pravo. Nemam ni zdravstveno trenutno”, govori bivši župan. Rekao je da su mu ova dva mjeseca uzela deset godina života.

Prikupio je preko 10.000 potpisa za kandidaturu za međimurskog župana. Predaje ih danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare