Posebni savjetnik premijera: Neminovno je da neke cijene rastu

Vijesti 15. ožu 202208:51 0 komentara
kupnja, kupovina, trgovina, dućan, trgovačka kolica, šoping, shopping
Unsplash

Posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić rekao je da su mjere vezane za cijene goriva samo dio niza mjera koje je Vlada donijela proteklih nekoliko tjedana. Rekao je da Vlada donosi mjere koje može, u cilju ublažavanja rasta cijena, zadržavanja standarda građana i smanjenja negativnog utjecaja koji se prelijeva na poslovanje onih kojima je gorivo jedna od velikih troškovnih sastavnica.

“Ako će biti i u budućnosti potrebe na neki način donijeti druge mjere, napravit ćemo i to”, rekao je Savić za HTV.

Predsjednik HUP-ove Koordinacije javnolinijskog prijevoza Hrvoje Meštrović rekao je da je ova cijena goriva za njih problem koji je dodatno pojačao nerentabilnost. Upozorio je da će izgubiti radnike, koji su vrlo potplaćeni već dvije godine i jako nezadovoljni. Rekao je da vozači jako odlaze, stariji u mirovinu, a mlađi u inozemstvo.

“Ako još malo otiđe, imat ćemo problem održavati linije, od Zagreba pa do Dubrovnika i Vukovara, praktički neće biti područja Hrvatske koje će ostati nedotaknuto”, rekao je Meštrović.

“Mi si nismo u stanju priuštiti tako skupo gorivo u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo”, dodao je.

Potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Zvonimir Širjan rekao je da je najgora situacija u stočarstvu – poskupila je stočna hrana, to jest žitarice, i to još prošle godine, prije udara koji je došao s ratom u Ukrajini.

“To je poskupjelo 200 posto. Nešto što je koštalo 80 lipa, kunu, na primjer – pšenica ili kukuruz, to je sad 2,60 ili 3 kn”, rekao je Širjan.

“Moraju svi potrošači znati da je danas cijena mesa jedna polovina od stvarne cijene koštanja”, dodao je.

Savić: Neminovno je da neke cijene rastu

Savić je rekao da bi, bez paketa mjera za ublažavanje rasta, cijena električne energije za kućanstva porasla preko 20, 23 posto, a ovako je rasla nešto manje od 10 posto.

“To su značajna ublažavanja i velike uštede, a da ne govorim za cijenu plina za kućanstva”, rekao je Savić, dodajući da bi bez mjera cijena plina porasla blizu 80 posto, a ovako će iznos rasta biti ispod 20 posto.

Rekao je i da se naša stopa inflacije i dalje zadržava na prosječnoj razini EU-a, za razliku od ekstremnih situacija u baltičkim državama. Također je napomenuo da postoje prilično jake mjere za poljoprivrednike.

“Kad govorimo o cijelom nizu pomoći, naravno, država daje koliko može davati neki vid potpora, a sve u cilju ublažavanja rasta. Međutim, nažalost, neminovno je da neke cijene, naravno, rastu”, poručio je Savić za HTV.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!