Postignut dogovor između Vlade i sindikata i radnica Orljave

Vijesti 30. lip 202116:21 0 komentara
N1

U Vladi je u srijedu postignut dogovor sa Novim sindikatom, Sindikatom tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske i radnicama požeške tvrtke Orljava o isplati zaostalih plaća i pronalasku novog strateškog partnera, nakon što su radnice ujutro prosvjedovale pred Banskim dvorima.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je nakon pregovora s predstavnicima sindikata i radnica da do prosvjeda nije trebalo doći jer je Vlada u vezi sudbine Orljave već poduzela određene korake, koji su ranije najavljeni.

“Vlada ne bježi od svoje obveze, radnici će temeljem zakonskih osnova dobiti svoje tri neisplaćene plaće. Obećao sam, u sljedećih 10 dana radnici će primiti svoje plaće”, rekao je Horvat novinarima u Banskim dvorima.

Horvat: Inzistiramo na pronalasku strateškog partnera za Orljavu

Poručio je da u ovome trenutku ne razmišljaju o likvidaciji firme, već inzistiraju na pronalasku strateškog partnera za Orljavu. Mislimo da drugog izlaza nema, počeli smo vrlo intenzivno razgovarati s Hemcom iz Đakova, kazao je.

“U ovome trenutku još nisu ispunjeni uvjeti pod kojima Vlada želi Hemca, odnosno pod kojima Hemco u Orljavu može ući, dok ne ispregovaramo konačne uvjete imamo još jednu malu nepoznanicu”, kaže Horvat.

Najavio je da je ročište za Orljavu zakazano u petak, kada će tvrtka dobiti stečajnoj upravitelja.

“Ako odreagiramo pravodobno i brzo, možemo veliki dio radnika iz Orljave upogoniti da rade za Hemco”, ustvrdio je Horvat.

Naglasio je da će država namiriti dio potraživanja Orljave, ali ostaju dobavljači i poslovni odnosi, koji su vrlo bitni.

“Dugovi Orljave prema dobavljačima u procesu kontroliranog stečaja moraju biti raspetljani i razriješeni. Nemamo puno vremena”, kazao je Horvat.

No, Orljava nije Uljanik ili Treći maj pa ne vidi razloga zašto u sljedećih nekoliko dana ne bi mogli riješiti njezine probleme.

Na pitanje je li se Orljava mogla ranije riješiti, Horvat ističe da njezini dugovi nisu nastali unatrag godinu ili dvije, već su nastali nakon provedene predstečajne nagodbe.

“Tih 30 milijuna kuna, što kratkoročnih, što dugoročnih obveza generirano je unatrag pet godina. Je li se moglo sanirati unatrag dva, tri ili pet mjeseci – vjerojatno da”, kaže Horvat.

Veliki dio je dug prema državi, odnosno prema pozajmici koju je dala tvrtka Državne nekretnine. “U ovome trenutku ne znam koliki je dug prema dobavljačima, to ćemo znati u petak ili ponedjeljak”, dodao je.

Kiš: Premijer potvrdio da će dogovoreno biti izvršeno

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš izjavio je kako su s Vladom našli zajednički jezik i ustanovili zajedničke stavove, ciljeve i želje.

“Premijer je tu pomogao tako što je potvrdio da će ono što smo dogovorili biti izvršeno”, dodao je.

Kiš je istaknuo da će radnička potraživanja biti isplaćena onako kako je rekao ministar Horvat i s time su zadovoljni.

“Ustanovili smo da je svima u interesu da tvrtka nastavi raditi sa što je moguće većim brojem radnika. Uspjeli smo se dogovoriti oko suradnje u stečajnom postupku i nakon toga”, kazao je.

Naglasio je kako se prosvjed dogodio zbog zanemarivanja države, jer nije bilo komunikacije. “Možemo reći da je naš prosvjed ispunio svoj glavni i ključni cilj”, ustvrdio je Kiš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!