Posvojitelji djece iz Konga: Ne prihvaćamo daljnje napade na našu djecu!

Vijesti 12. velj 202313:59 0 komentara
cottonbro studio/Pexels/Ilustracija

Roditelji-posvojitelji okupljeni u građansku inicijativu "International adoption – Hrvatska" oglasili su se povodom pitanja posvajanja djece iz Konga koje se u javnom prostoru otvorilo nakon slučaja uhićenja Hrvata u Zambiji.

Poručuju da je od dana objave vijesti o uhićenju četiri para u Zambiji na sve roditelje-posvojitelje i njihovu djecu iz DR Konga u Hrvatskoj pokrenuta neviđena javna prozivka.

“Ne navodeći detalje, treba naglasiti da nas se u javnom prostoru nazivalo i naziva nas svakakvim pogrdnim imenima te se iznose brojne uvrede i klevete kako u medijima tako i na društvenim mrežama, a pozadina ovih napada sustavna je kampanja osoba koje propagiraju fašističke, ksenofobne i rasističke ideje”, poručuju iz inicijative.

Ističu da se isključivo radi o njihovoj djeci, a ne djeci u vlasništvu bilo koje države, pa tako ni Republike Hrvatske.

“Stoga smatramo nužnim i potrebnim da se i naš glas čuje! Potpuno je neprihvatljivo da, u ovo suvremeno doba, u jednoj demokratskoj državi moramo pravdati naše motive za posvajanje djece i stvaranje obitelji. S gnušanjem odbacujemo inicijative da se naša djeca posebno prebrojavaju i uvrštavaju u neke posebne registre. Naša su djeca upisana u matične knjige i posjeduju izvode iz matice rođenih, rodne listove i domovnice. Dakle, sva naša djeca su – hrvatski državljani! Sve navedeno podsjeća na neko vrlo mračno doba iz ne tako davne prošlosti”, navode dalje u priopćenju.

Napominju da su prava roditelja-posvojitelja definirana Ustavom RH, zakonima i međunarodnim konvencijama.

“Naša su prava izjednačena s pravima bioloških roditelja. Smatramo da je opasan bilo kakav oblik društvene diskriminacije. Nadamo se da tamnoputa boja kože naše djece nije povod bilo kojim političkim opcijama na prozivanje i netoleranciju. Potpuno je deplasirano, nemoralno i pravno neprihvatljivo, da ne kažemo nezakonito, da se krše prava naših obitelji na dostojanstvo, privatnost i zaštitu privatnog i obiteljskog života”, stoji dalje u priopćenju.

Izražavaju žaljenje što su samo od nekolicine saborskih zastupnika te pojedinih Ministarstava Vlade RH dobili zaštitu i pomoć. “Većina institucija je potpuno blokirana po ovom pitanju pa tako nevjerojatno zvuči da na naše traženje pomoći od Pravobraniteljice za djecu nismo dobili nikakav odgovor!?”, tvrde roditelji-posvojitelji.

“Naša djeca su jako dobro integrirana i prihvadena u društvu; neka od njih su u RH već preko jedanaest godina, idu u škole, vrtiće i na izvannastavne aktivnosti kao i sva ostala djeca u našem društvu. Uslijed hajke koja se proteže po medijima, počeli su i izravni napadi na našu djecu, kojoj se po školama, vrtićima, ali i na ulici javno dobacuje činjenica da su druge boje kože, da su kupljena ili žrtve trgovine ljudima i da su im roditelji međunarodni trgovci djecom. Takvo ponašanje, od strane vršnjaka, ali i nažalost odraslih osoba već je kod određenog broja naše djece doveo do socijalnog povlačenja, nesigurnosti i straha”, upozoravaju iz inicijative u priopćenju.

Poručuju i da pojedini mediji i pojedinci nisu uspjeli u svojoj javnoj hajci jer oni straha nemaju te da neće dopustiti da se djeca prebrojavaju i izdvajaju iz društva po osnovi posvojenja iz druge zemlje.

“Naše poruke su sljedeće:

  1. Naša djeca su centar života naših obitelji, te je zaštita njihove dobrobiti i sreće naša prvenstvena zadaća, kao što je to zadaća svakog roditelja.
  2. Ovim javnim priopćenjem svima šaljemo snažnu poruku da ne prihvaćamo bilo kakve daljnje javne napade na nas i naše obitelji, prije svega napade na našu djecu.
  3. Primorani smo krenuti u proaktivnu zaštitu naših obitelji sa svim pravnim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju”, zaključuju u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!