Povećanje broja zaraženih koronom: “Virus cirkulira u populaciji”

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin govorila je u Novom danu o povećanom broju slučajeva koronavirusa posljednji tjedan.

Podsjetimo, u posljednjih tjedan dana zabilježena su 153 nova slučaja zaraze zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj na dan 28.8.2023. ukupno 272. U proteklih sedam dana preminulo je pet osoba.

“Više nemamo epidemiju, radi se o cirkulaciji virusa u populaciji. Očekuje se da će tako biti, ali ne radi se o bolesti koja zahtjeva posebnu brigu i posebne mjere. U školsku godinu idemo normalno i uobičajeno kao što smo i išli uvijek prije pandemije”, govori Pavić Šimetin.

Pojačana potražnja za testovima?

Što se tiče potražnje za testovima u ljekarnama, Pavić Šimetin kaže kako je situacija s koronavirusom bila uvijek takva da se veliki dio ljudi nije testirao jer nisu imali simptome  te da se i ranije govorilo samo o broju onih koji su se testirali.

“Naravno da ćeš se testirati ako imaš visoku temperaturu, a ako si kod kuće na godišnjem, nećeš, jer nećeš nikog ni zaraziti. Mi dnevno imamo između 20 i 30 potvrđenih slučajeva u Hrvatskoj. Razlozi za testiranje su češći nego u prethodno vrijeme”, kaže Pavić Šimetin naglašavajući da u službenu statistiku ulaze samo slučajevi potvrđeni PCR testovima. Dodaje i kako se građani sada testiraju zbog povratka u radne kolektive.

U ponedjeljak počinje nastava, a Pavić Šimetin upozorava da bi učenici sa simptomima trebali ostati kući ili se javiti liječniku obiteljske medicine koji će odlučiti je li potrebno testiranje i kakva dijagnostička obrada je potrebna. Epidemije, ponavlja, više nema, a hoće li poštovati preporuke sada ovisi o pojedincu. Ona naglašava kako nije preporučljivo slati djecu u školu ili vrtić ako imaju ikakve simptome zaraznih bolesti.

Uskoro poziv za docjepljivanje

U splitskoj bolnici je primijećeno da se povećao broj zaraženih pacijenata pa su uvedene posebne mjere. Pavić Šimetin objašnjava da je virus i dalje opasan za bolesnike i starije, posebno one imunodeficijentne. “Za takve građane i dalje predlažemo da nose masku u svim situacijama, uskoro ćemo imati i poziv za cijepljenje za te kategorije visokog rizika”, govori ona pojašnjavajući da i druge virusne i bakterijske infekcije mogu izazvati teške bolesti kod osoba narušenog zdravstvenog stanja.

Nošenje maske više nije obvezno, a svim građanima s respiratornim smetnjama se preporučuje da nose maske, osobito pri dolasku u zdravstvene ustanove.

Kome se preporučuje dodatna doza?

Što se tiče cijepljenja, Pavić Šimetin podsjeća da su preporuke za cijepljenje revidirane krajem lipnja te se sada dodatna doza preporučuje onima koji putuju izvan Hrvatske i mogli bi se naći u povećanom riziku od zaraze. Za građane koji su visokorizični je preporuka bila da pričekaju jesen pa će ti građani, kaže, sada biti pozvani da se cijepe tom dozom. Govoreći o cjepivima koja su dostupna u Hrvatskoj, zamjenica ravnatelja HZJZ-a objašnjava da u Hrvatsku, kao i u druge zemlje EU-a, stiže cjepivo prilagođeno novim varijantama virusa. “Za jesen se priprema nova varijante cjepiva, za podvarijantu koja je sada u cirkulaciji”, objašnjava.

Otkriva i kako je dosad potrošeno oko 600 tisuća doza treće doze cjepiva. “Jedan dio toga se odnosi na varijantno cjepivo. Cjepiva ima dovoljno, nema brige, svatko tko se želi cijepiti može se cijepiti”, kaže.

Novi soj ne zabrinjava

Novi soj koronavirusa pojavio se u populaciji, a Pavić Šimetin kaže kako još uvijek nije zabrinjavajući. “Ima određeni potencijal za širenje, ali još nema dovoljno podataka da tvrdimo da će ovaj soj prevladati i stvoriti novi pandemijski val. Velike su šanse da se to neće ni dogoditi. Mi više nemamo situaciju da bi svi bili osjetljivi na virus pa da bi se on mogao tako jako širiti među ljudima da stvori novi val. Zašto? Veliki dio nas je cijepljen, a i preboljeli smo virus. Stvorili smo imunost. Ona slabi s vremenom, ali i dalje je dovoljna da ne bude onog imunološkog odgovora. Nema više te mogućnosti da se u toj mjeri proširi kao u valovima kakve smo imali krajem 2020. i početkom 2021. kada nismo imali taj neki kolektivni imunitet”, kaže.

U Hrvatskoj još nema registriranih slučajeva novog soja, ali situacija se prati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.